kosma2 17.08.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Ściana działowa z bloczków gipsowych RIGIROC, grubości 8cm w bloku wybudowanym w 1968 roku, a w niej futryna stalowa 70'ka bez nadproża i zamierzam ową futrynę wykuć i poszerzyć otwór drzwiowy do 135cm. Nad otworem drzwiowym zostanie więc bloczków 135x30cm (0,4m2) o wadze około 32kg i proszę o radę jakie nadproże zastosować? Czy rurka stalowa ocynkowana o średnicy 15mm nie ugnie się pod tym, a może dać rurkę o średnicy 20mm albo może lepiej pręt żebrowany 10-12mm?Waga materiału nad nadprożem niewielka ale szerokość otworu 135cm. Najprościej byłoby zburzyć po strop tą ścianę, a następnie wstawić stelaż i zabudować płytami KG lecz nie mogę, ponieważ z obu stron tej ściany przytwierdziłem stelaż do sufitów napinanych i musiałbym teraz te dwa sufity po części demontować, a nie chcę tego robić. Proszę podpowiedzcie jak to najbezpieczniej zrobić aby nie spadło na głowę i aby dużo nie rozkuwać pod nadproże, bo opierać się ono będzie o ściany betonowe z grubym zbrojeniem? Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez kosma2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.08.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Rurka fi takie czy inne to rewolucyjny pomysł. Ja bym proponował kątownik np 50x50x4 lub dwa jakieś 40x40x3 po obu stronach -pólką do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosma2 17.08.2021 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Dwóch kątowników 40x40x3 półką do środka nie dam rady zagipsować. Ta ściana ma 83mm grubości i jak kątowniki półkami się zejdą to zostanie 3mm na obie strony. Jeden kątownik 50x50x4 też nie łatwo zagipsować i jeśli ma być półką do środka to na długości 135cm musiałbym wyfrezować felc aby w bloczki gipsowe go wtopić i na tyle głęboko aby jeszcze to gipsem zarzucić. Natomiast układając go w "V" zostaje po pół centymetra z obu stron na gips. Dlatego pomyślałem o czymś węższym, tj. rurka albo pręt. Ewentualnie dwa pręty fi10 i związać, po czym mocną zaprawą zarzucić. Mam też pomysł który wymaga więcej roboty i czasu. Mianowicie w profilu C30 lub C50 zalać w betonie dwa związane pręty fi10-12. Tak przygotowane nadproże osadzić, obłożyć płytą GK i zaszpachlować. Tylko czy to nie będzie przerost formy nad treścią skoro nad tym fragmenty dwóch bloczków łączonych na wpust, więc siła jaka na nadproże będzie działać jest równomierna i prostopadła? Dodam jeszcze, że w tym systemie nie jest wymagane stosowanie nadproży przy otworach drzwiowych do jednego metra: Zatem może wystarczy częściowo podeprzeć lewy i prawy bloczek aby nie zsunęły się one w dół? U mnie oba bloczki po zdemontowaniu futryny i poszerzeniu otworu drzwiowego nie będą miały żadnego podparcia i z lewej oraz z prawej strony przylegają do ścian nośnych. Z filmiku instruktażowego który wyżej zamieściłem wynika (5:45), że podparcie bloczku powinno mieć minimum 15cm. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez kosma2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts