wukan 08.12.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Witam Przeszukałem chyba wszystkie posty i niewiele znalazłem na temat warunkow pracy DGP mechanicznego, a w szczególności hałasu podczas pracy urządzenia.Napiszcie użytkownicy mechanicznego DGP jak u was te urządzenie pracuje:Czy słychać turbinkę w nocy, czy powietrze nie szumi w przewodach, czy da się przy tym spać, czy jest jakaś możliwość regulacji tego hałasu np. poprzez zmianę obrotów turbinki lub przysłonę powietrza. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.12.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ja mam turbinę z dospelu. Ktoś tu parę dni temu napisał ile ona ma decybeli i porównał ją do oferty z Darco. Moją turbinę słychać w nocy, trochę szumi powietrze przy wylotach - myślałem, że to będzie przeszkadzało w spaniu, ale tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujot 08.12.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Posiadam turbinę 350 m3/h. Najgłośniej jest w pomieszczeniu z kominkiem ponieważ przewód łączący dystrybutor na kominku z turbiną jest zwykły aluminiowy a nie izofoniczny(turbina na poddaszu nieużytk). W pokojach, gdzie są anemostaty wylotowe słychać tylko lekki szum powietrza , nie słychać wentylatorów (przewody izofoniczne między turbiną a anemostatami). Myślę, że gdyby wymienić ten pierwszy przewód hałas w salonie zanikłby całkowicie, ale tam i tak w nocy nikt nie przebywa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.12.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Muszę uściślić - słychać szum powietrza, nie turbiny. Turbinę mam za salonem, nad ubikacją (sufit podwieszany). Tam ją troszkę słychać i nie chciałbym, żeby było inaczej - to jest najbliżej salonu i tak mi łatwo sprawdzić, czy wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.12.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Mam wentylator nawiewny umieszczony w piwnicy i dodatkowo obudowany profilem i scianą GK z wypełnieniem welną mineralną 5cm. Nigdzie nic nie szumi, w nocy slychac jedynie bardzo slaby odglos wentylatora, nie glosniejszy niz nowoczesnej lodowki slyszanej z odleglosci kilkunastu metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.12.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Krzysiek - a szumu powietrza z anemostatów też nie słychać? Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 08.12.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Normalnie DGP jest robione w ten sposób, że turbina jest nad kominkiem wysysa z niego i dmucha dalej gorącym powietrzem.A czy może ktoś próbował to zrobić tak by turbina dmuchała chłodnym powietrzem do komory powietrznej kominka. Stamtąd powietrze wychodziłoby do rozdzielacza i dalej rurami na powieszczenia. Przenowszenie drgań przez rury odpada, hałas wentylatora byłby wytłumiony przez obudowę kominka.Turbina pracowała by w temperaturze pokojowej, nie narazona na przegrzanie. Na razie tylko teoretyzuję - ale może miało by to sens? Co wy nato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 08.12.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ja mam w obowie kominka turbinę 600 m3/h. Pompuje ona powietrze przez 7 kratek na parterze i piętrze. Turbina jest w komorze dekompresyjnej. Niestety szumi. Myślę, że nie sama turbina tylko przepływ powietrza. W salonie słychac najbardziej, bo tam pobiera cąłość powietrza i przepływy i prędkości są największe. W pomieszczeniach gdzie są kratki słychać zdecydowanie mniej. Jestem przed próbami zmniejszenia prędkości obrotowej turbiny, a co za tym idzie ilości pompowanego powietrza, a dalej prędkości w kanałach i na wylotach. To powinno zdecydowanie ograniczyć szum. Jak moja żona usłyszała piewszy raz pracę DGP, to miałem, delikatnie mówiąc przerąbane.Po roku twierdzi, że nawet tego nie słyszy. Szum jest. Ale ani nie zakłóca telewizji, ani nie przeszkadza w spaniu. Przynajmniej przyzwyczajonym. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.12.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Rydzu, nieco wyzej pisze, że ja mam takie rozwiązanie - wentylator jest nawiewny, umieszczony w piwnicy i tłoczy powietrze z GWC do przestrzeni wokol kominka i dalej przewodami DGP. Uwazam, że jest to najlepsze rozwiązanie. Powietrze z anemostatow tez nie szumi, gdyz anemostaty są mocno otwarte, a wielkosc przepływu reguluje przepustnicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 08.12.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Rydzu, nieco wyzej pisze, że ja mam takie rozwiązanie - wentylator jest nawiewny, umieszczony w piwnicy i tłoczy powietrze z GWC do przestrzeni wokol kominka i dalej przewodami DGP. Uwazam, że jest to najlepsze rozwiązanie. Powietrze z anemostatow tez nie szumi, gdyz anemostaty są mocno otwarte, a wielkosc przepływu reguluje przepustnicami. Przepraszam - niedoczytałem Ale bardzo mnie to ucieszyło, bo planowałem tego typu rozwiązanie u siebie eksperymentalnie zrobić. A tu widzę że nie będę pionierem Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 08.12.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 No to kolejne z moich przemyśleń "antyszumowych": A co z przewymiarowanymi przewodami powietrznymi?Np w rurze 150 powietrze płynie ponad 2 x wolniej niż w 100.Oczywiście wiąże się to z wyższymi kosztami instalacji - większe anemostaty, droższe rury. Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.12.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ja mam głowne rury fi 200 mm, boczne odejscia fi 100 i jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.12.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 My mamy turbinę Dospela (510 m3/h). Jest umieszczona poza kominkiem w kotłowni i połączona do specjalnej komory mieszającej gorące powietrze z kominka z powietrzem z rekuperatora. Wg mnie ta turbinka jest bardzo cichutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 09.12.2004 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Dzięki za wszystkie informacje. Turbinkę chyba umieszczę na strychu nad łazienką z dala od sypialni PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 10.12.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Najważniejsze odpowiednio dobrać przewody. Powinny mieć na tyle dużą średnicę aby prędkość powietrza była jak najmniejsza i nie może przekraczać 6m/s. Ponadto przewody musza być izolowane minimum 25 mm wełny a najlepiej 40mm .Warto kupować fabrycznie izolowane przewody a nie np. samemu izolować. Wtedy same przewody służą jako tłumik akustyczny oraz izolacja termiczna. Hałas samego urządzenia ma wtedy mniejsze znaczenie choć osobiście Dospela bym odradzał. pozdrwpPSZawsze polecam aby na instalacje "rzucił okiem" projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.12.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Witku - dlaczego odradzasz Dospela? Mam go od roku i świetnie się spisuje. Rury są 200, izolowane wełną mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 10.12.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Też jestem ciekawy dlaczego nie Dospel?Mam ich na miejscu więc jestem raczej zdecydowany (serwis i części).Kilka razy czytałem juz posty że Dospel jest be - ale za każdym razem nie były poparte sensownymi argumentami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 11.12.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Mój DOSPEL "mruczy", w dzien nie zwraca sie na tu uwagi, gorzej z szumem powietrza, slychac bardzo jak turbina zasysa powietrze. A najgorzej jest w sypialni bezposrednio nad kominkiem, jak dokrecimy anemostat to slychac turbine, na dodatek bardzo dmucha i slychac szum powietrzaPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 11.12.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 a czy w takim razie nie lkeipej uzyc podkowy wodnej?? do kominka i miec spokoj z tymi szumami ,ktos powiedzial ze po roku juz mu nie szumi, a jak moj dziadek mowil do wsyztkigo mozna sie przyzwyczaic np,wisielec na szubienicy na poczatku tez sie rzuca a po chwili juz sie przyzwyczaji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 11.12.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 a czy w takim razie nie lkeipej uzyc podkowy wodnej?? do kominka i miec spokoj z tymi szumami ,ktos powiedzial ze po roku juz mu nie szumi, a jak moj dziadek mowil do wsyztkigo mozna sie przyzwyczaic np,wisielec na szubienicy na poczatku tez sie rzuca a po chwili juz sie przyzwyczaji Daroll SWIETNE SWIETNE !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts