Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów - prośba o opinię

da-3000

Recommended Posts

Cześć,

ta sama budowa co w tym wątku.

Dom jednorodzinny. Budowa metodą zleconą według dostarczonego przeze mnie projektu.

W projekcie mam ocieplenie fundamentów 18 cm.

Na budowie wykonawca założył 12cm. Po zwróceniu uwagi miało zostać dołożone dodatkowe 6cm. Niestety, po przyjściu na budowę zastałem dołożone 3cm, czyli jest w sumie 15cm (stanąłem przed faktem dokonanym) :/

To co zwróciło moją uwagę, to widoczne liczne miejsca, gdzie dołożona warstwa nie styka się z poprzednią, pomiędzy warstwami widoczne kilkumilimetrowe szpary, zewnętrzna warstwa jest ruchoma (mam wrażenie, że jakbym mocniej pociągnął to spokojnie mógłbym to oderwać).

Z jednej strony domu zauważyłem duży wyłamany fragment zewnętrznej warstwy. W innym miejscu widoczna szczelina do ok. 1-2cm, gdzie brakuje dodatkowej warstwy na całej widocznej wysokości. Od jeszcze innej strony uszkodzona folia kubełkowa (podarta na całej widocznej wysokości).

Wygląda to tak jak na zdjęciach:

https://imgur.com/a/PEWYqLg

Czy takie wady powinny mnie zaniepokoić?

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Zmień ekipę.

Na tym etapie to może być bardzo trudne. Umowa została tak skonstruowana, że w zamian za działkę budowlaną wykonawca zobowiązał się wybudować dom pod klucz na innej działce według dostarczonego przeze mnie projektu. Działka została udostępniona, budują już na niej domy na sprzedaż dla innych.