Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pewne pytanie i zagwoztke . Czy mogę postawić komin wolnostojący metr od domu? Różnica gruntu między przodem domu a tyłem jest 1.5 m. Co za tym idzie że z tylu domu mam dach jakieś 1.5 m od ziemi. Na tym gruncie chcialbym postawić komin oczywiście na solidnej stopie i podłączy go rura max 1-1.5m długości przebijając się przez ścianę w kuchni . Oczywiście z tyłu domu w miejscu gdzie się przekuje wylot bd w rogu kuchni wewnątrz a z racji różnicy gruntów na ścianie metrowej będzie on w połowie. Komin chciałbym zrobić jedno komorowy o średnicy 160fi w środku . Komin ma służyć jedynie do pieca kaflowego o max mocy 16kw który mam zamiar zbudować podłączając do niego płaszcz wodny chcąc zrobić centralne ogrzewanie.

Mam zamiar kupić komin ceramiczny 4 metry i 160fi który oczywiście dodatkowo odbuduje cegła . Tak grunt na ścianie tylnej domu jest do jej połowy (takie ukształtowanie terenu) . Chciałem z tyłu domu wybudowac stopę i postawić ten komin, który dopiero podepnę przez ścianę do pomieszczenia . Z racji tego , że nie chce niszczyć dachu/stropu chciałem ten komin postawić od ściany jakiś nie caly 1 metr i połączyć główna rura wylotową. Doliczając grubość ściany , kolanko odległość komina głównego od piecyka wynosił by jakieś 2 metry .