matska 23.08.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Witam, jestem na etapie zalewania ław fundamentowych domu podpiwniczonego o wymiarach 9x14m. Mam dylemat odnośnie bednarki, którą chciałbym wspawać do zbrojenia przed zalaniem ław. Bednarkę będę potrzebował w jednym miejscu budynku, tj. blisko przyłącza elektrycznego (nie planuje instalacji odgromowej). Moje pytanie brzmi, jak ułożyć bednarkę? Czy potrzebuję ułożyć ją dookoła domu czy wystarczy wspawać krótki odcinek 5 metrowy do zbrojenia? Z góry dziękuje za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 23.08.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Podejścia są dwa- wkładasz bednarkę dookoła, lub spawasz "wąs" do zbrojenia, z tym że druty w zbrojeniu też między sobą spawasz, aby była ich ciągłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Podejścia są dwa- wkładasz bednarkę dookoła, lub spawasz "wąs" do zbrojenia, z tym że druty w zbrojeniu też między sobą spawasz, aby była ich ciągłość Jest i trzecie podejście - kumaty kierownik budowy i elektryk. Też kumaty. Odpowiedź na ten temat jest w PN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matska 23.08.2021 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Słyszałem dwie wersje od różnych elektryków, tak jak napisal to AnonimowyAlkoholik. Dlatego chciałem zasięgnąć jeszcze Waszej rady. A czy któreś podejście jest lepsze od drugiego? Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez matska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 23.08.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Spawanie zbrojenia to głupota. Kładziesz bednarkę i masz spokój. Tylko weź elektryka zgraj z murarzami odpowiednio wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Spawanie zbrojenia to głupota. Kładziesz bednarkę i masz spokój. Tylko weź elektryka zgraj z murarzami odpowiednio wcześnie. Dlaczego głupota? Zajrzyj do PN-HD 60364 5-54:2010 i punktu 542.2.3 Na dzień dzisiejszy aktualna [h=2]PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.08.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 A mógłbyś coś napisać swoimi słowami? A nie tylko puste normy. Skoro szczycisz się widza elektryczna to udziel porady jak większość tu doradzających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Wystarczy, że tu jeden pisze ... głupoty ... swoimi słowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.08.2021 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Tak jak myślałem, w trollowaniu jesteś mistrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 23.08.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Jak się w normy bawimy to jeszcze wypada wspomnieć o zapisach z załącznika C bodajże o staranności i konsultacji wpływu spawania na zbrojenie. Oczywiście każdy to bez wyjątku zrobi. Na latasz się ze spawarką a wyjdzie twór i tak słabszy i podatniejszy na błędy niz uziom z bednarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.09.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Moje pytanie brzmi, jak ułożyć bednarkę? . Tu jest wszystko wyjaśnione https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/a/21605-instalacje-elektryczna-nalezy-zaczac-od-uziomu-fundamentowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Coś Ty się tak Staśka/retrofood przyczepił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.09.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Przecie od dawna tak mię wzięło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts