Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont na dach domku narzędziowego. Czy to dobry pomysł?

dużyBen

Recommended Posts

Cześć, kupiłem i będę składał drewniany domek narzędziowy gdzie powierzchnia dachu to 2x5,6m2 (11,2m2) o skosie 22st.

Wraz z materiałami na domek dostałem Gont Technonicol Architect Roofing Shingles Standard.

Dach to deska świerkowa, pióro-wpust szerokosc 15cm, grubość 12mm z trzema rowkami z jednej strony. Podobno kładzie się rowkami do góry i przybija do krokwi.

Gdybym nie zajrzał na forum pewnie byłoby po kłopocie a tak przeczytałem juz wszystko i za każdym postem jeszcze większy mętlik w głowie, tym bardziej, ze masa postów jest z przed kilku lat.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś tak w żołnierskich słowach napisal konkretnie co do tego dokupić i jak to zrobić.

Generalnie stoję przed problemami:

- czy ten gont się nadaje?

- czy deski czyms przed położeniem gontu wysmarować?

- czy położyć coś pod gont, jezeli tak to co (jakaś membrana, papa?), chodzi o konkretny niedrogi produkt.

- czy taki gont mozna załamywać na kaletnicy, czy jednak wykończyć jakoś inaczej?

No i ogólnie na co jeszcze zwrócić uwagę?

Z góry dziękuje za pomoc.

john

Oczywiście jak najlepszą najdroższą dostępną w składzie :D. Szczelności to lepszej nie zapewni ale samopoczucie instalatora i inwestora poszybuje w górę.:yes:

Średnia półka cenowa i ta która łatwa jest w układaniu . Na pewno w osnowie włókna szklanego, nie tektury jeśli taką napotkasz. I na suche deski kładzione i też nie żałuj na papiaki. Żaden na wierzchu gontu nie powinien być. Zimnawo już to nawet jak samoprzylepna to palnik w użyciu. No i pilnuj właściwego wykonania krawędzi dachu

• 2 weeks później...

Dokładnie tę papę kupiłem.

Użyłem jej również na podłodze.

Dla przyszłych co będą sobie domek budować….

Najpierw zrobiłem utwardzenie z kostki, normalnie jak na podjeździe ale z szerokim 8cm krawężnikiem aby legary na kołki przykręcić.

Potem poszedł Dysperbit DN, a potem papa. Na to legary i deska podłogowa.

Położyłem jeszcze pod legary 8mm granulat z gumy na bazie kauczuku etylenowo-propylenowego a na legary dałem jeszcze taśmę izolująca taką jaką przy tarasie się daje.

Wszystkie deski x2 podkład + x2 wykończenie w kolorze.

No i już.

• Like 1