Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chudziak, wylewka anhydrytowe - pomoc

WotekP

Recommended Posts

Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o budownictwo. Dlatego jestem tutaj aby poprosić Państwa o poradę.

Aktualnie jestem w trakcie przekształcania zakupionego budynku pod usługi stomatologiczne.

W dwóch pomieszczeniach musiałem skuć mixokreta (zgodnie z dylatacją) i całkowicie rozebrać ogrzewanie podłogowe, aby rozprowadzić niezbędne instalacje pod unit stomatologiczny. I teraz pytanie, z czego powinny być wykonane kolejne warstwy na chudziaku.

Na chwilę obecną na chudziaku pojawiły się:

- kable do rozprowadzenia elektryki;

- rurki plex do wody;

- rurki do kanalizacji unit;

- rurki plex do sprężonego powierza do unitu;

Rozebrana podłoga miała następujące warstwy:

- chudziak;

- piasek (kilka centymetrów w zależności od miejsca);

- gruba czarna folia;

- styropian 4 cm;

- folia pod ogrzewanie podłogowe;

- rurki plex ogrzewania podłogowego;

- mixokret;

W/w całość miała około 15-16 centymetrów.

Oczywiście chciałbym ponownie położyć ogrzewanie podłogowe.

Zwrócono mi uwagę, że warstwa styropianu jaki miałem jest stosunkowo mała i warto zastanowić się nad wylewką anhydrytowe zamiast mixokreta (gdyż jej warstwa to około 4 cm, natomiast mixokreta to 7 cm) oraz zastąpienie styropianu warstwą styrobetonu.

Proszę o poradę jak w/w powinno być wykonane "zgodnie ze sztuką".

Jeżeli w w/w dwóch pomieszczenie zastosuje inną technikę izolacji niż w pomieszczeniu obok - czy to nie będzie się ze sobą gryzło?