WotekP 24.08.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o budownictwo. Dlatego jestem tutaj aby poprosić Państwa o poradę. Aktualnie jestem w trakcie przekształcania zakupionego budynku pod usługi stomatologiczne.W dwóch pomieszczeniach musiałem skuć mixokreta (zgodnie z dylatacją) i całkowicie rozebrać ogrzewanie podłogowe, aby rozprowadzić niezbędne instalacje pod unit stomatologiczny. I teraz pytanie, z czego powinny być wykonane kolejne warstwy na chudziaku. Na chwilę obecną na chudziaku pojawiły się:- kable do rozprowadzenia elektryki;- rurki plex do wody;- rurki do kanalizacji unit;- rurki plex do sprężonego powierza do unitu; Rozebrana podłoga miała następujące warstwy:- chudziak;- piasek (kilka centymetrów w zależności od miejsca);- gruba czarna folia;- styropian 4 cm;- folia pod ogrzewanie podłogowe;- rurki plex ogrzewania podłogowego;- mixokret;W/w całość miała około 15-16 centymetrów. Oczywiście chciałbym ponownie położyć ogrzewanie podłogowe.Zwrócono mi uwagę, że warstwa styropianu jaki miałem jest stosunkowo mała i warto zastanowić się nad wylewką anhydrytowe zamiast mixokreta (gdyż jej warstwa to około 4 cm, natomiast mixokreta to 7 cm) oraz zastąpienie styropianu warstwą styrobetonu. Proszę o poradę jak w/w powinno być wykonane "zgodnie ze sztuką".Jeżeli w w/w dwóch pomieszczenie zastosuje inną technikę izolacji niż w pomieszczeniu obok - czy to nie będzie się ze sobą gryzło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts