Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glikolowy GWC - rodzaj rury

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zrobienia glikolowego GWC i mam pytanie odnośnie rury.

Widzę że praktycznie zawsze są stosowane rury PE niebieskie (czyli do wody pitnej?), ale rury PE do nawodnień są jednak tańsze.

Dlaczego ich się nie stosuje? Dopuszczalne ciśnienie robocze to 6bar więc w pełni wystarczy, materiał prawie ten sam więc jaki jest powód ich nie stosowania?

Arturo1972, to jak już mam Cię na linii możesz mi coś napisać o swoim GWC?

Glikolowy? Ile rury w ziemi? Jaki wymiennik na wentylacji?

I najważniejsze, jak bardzo źle Ci działa :) ?

Rurowy,2x25m, pod płytą fundamentową, działa dobrze, jako "grzałka" do reku ;)

Ale do niczego więcej nie służy pomimo, że w zimie wychodzi z niego 9st.C a w lecie 15-16st.C :)

Witam,

Przymierzam się do zrobienia glikolowego GWC i mam pytanie odnośnie rury.

Widzę że praktycznie zawsze są stosowane rury PE niebieskie (czyli do wody pitnej?), ale rury PE do nawodnień są jednak tańsze.

Dlaczego ich się nie stosuje? Dopuszczalne ciśnienie robocze to 6bar więc w pełni wystarczy, materiał prawie ten sam więc jaki jest powód ich nie stosowania?

Czarne łatwiej zagiąć (spierdolić sobie montaż)

Teoretyczne pomieszczenia w lecie powinny mniej się nagrzewać, niż jak byś bez GWC korzystał.

No właśnie,tylko i wyłącznie teoretycznie.

Dlatego zamim pomyślałeś o GWC, tym bardziej drogim glikolowym, to trzeba było się praktyków zapytać.

Mój GWC kosztował 250zl ,także jako grzałka do reku jest ok ;)

Możesz mi jeszcze Arturo1972 napisać ile m3/h Twój rekuperator zazwyczaj przerzuca?

Na razie mam tylko rurki przeciągnięte między strychem gdzie jest rekuperator studzienką rozdzielczą w ziemi, więc dużo kasy nie wrzuciłem.

Jeszcze się zastanawiałem nad wmontowaniem klimatyzatora za rekuperatorem aby od razu doprowadzane powietrze schładzać, co o tym myślicie?

Ja rok temu zakopałem 150m rury takiej do wody.

Kupiłem wzmacnianą 32x3 PE100RC. Akurat przy niej nie trzeba stosować podsypki z piasku.

Układałem spiralnie i wydaje mi się, że przy tej czarnej do nawodnień mogłaby się zagnieść w miejscu gdzie rura naciska na rurę.

Rok temu płaciłem 4pln/m teraz widzę na szybko koło 5-6pln

Jeśli chcesz się bawić w układnie w piasku to można rozważyć wersję 32x2 ale trzeba większego nakładu pracy i dodatkowego piasku.

Wcale nie wyjdzie taniej.

Ryba007 a używasz już tego i masz podobne wrażenia co Arturo1972?

cezary.pl, wszystkie rury są w warstwie styropianu i w jednym odcinku, to znaczy zaczynają się przy anemostacie i dochodzą do skrzynki rozdzielczej przy rekuperatorze.

W tym przypadku raczej już paroszczelność dodatkowa nie potrzebna i są zaizolowane ?

ADI-mistrzu jeszcze nie używam, dom się wykańcza, razem ze mną ;)

dopiero kompletuję graty do części wewnętrznej. Mam już glikol, grupę pompową i zamówiłem chłodnicę w Juwencie.

Założenie było takie, żeby zrobić to najtaniej jak się da. Ma zastąpić grzałkę wstępną w zimie i nie dopuścić do przegrzania w lecie (przy zachowaniu rygoru żaluzji i nie otwieraniu okien). Klimy nie mam w planach.

Rurę zakopywałem na ok 1,8-1,9 m.

Miałem dostępny teren w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 20m x 5m

Ułożyłem w nim spiralnie rurę. Szerokość wykopu to ok. 1m

gwc.jpg

Wymiennik zamówiłem taki KWC-225-CLW-G12/2,4/CA-28x32/IV/2-V-P-15

https://www.juwent.com.pl/32/i,66,c,232/produkty/wymienniki_ciepla_kanalowe_nagrzewnice_ramowe_elektryczne_wodne/kanalowe_wymienniki_ciepla_kwc

Ma być wykonany z przyłączem DN200 lub będą redukcje

Edytowane przez Ryba007