Marat35 25.08.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Słyszałem ta instalacja pv i produkcja własnego prądu to fajna sprawa szczególnie gdy tego prądy zużywa się dość dużo. Zastanawiam się jak usytuowanie nie na południe dachu i zaciemnienie wpływają na pracę takiego urządzenia? Czy będę musiał tych modułów mieć więcej? I jak się obsługuje taka instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.08.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Usytuowanie "nie na południe i zaciemnienie" wpływają na zmniejszenie produkcji prądu.Trzeba dołożyć więcej modułów (lub dołożyć moduły o większej mocy) i trzeba rozważyć montaż optymalizatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maurosy 31.08.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Słyszałem ta instalacja pv i produkcja własnego prądu to fajna sprawa szczególnie gdy tego prądy zużywa się dość dużo. Zastanawiam się jak usytuowanie nie na południe dachu i zaciemnienie wpływają na pracę takiego urządzenia? Czy będę musiał tych modułów mieć więcej? I jak się obsługuje taka instalację. Technologia poszła mocno do przodu, jeszcze5 lat temu takie rozwiązania jak dzisiaj były nie do pomyślenia. Warto pomyśleć o dobrym rozwiązaniu i wysokiej jakości podzespołach. Ja od razu wiedziałem ze chce falownik solar Edge, bo optymalizacja odbywa się dzięki niemu na poziomie pojedynczego modułu. Nie jest to falownik oparty na technice łańcuchowej, a więc pozwala pracować każdemu modułowi fotowoltaicznemu niezależnie od poziomu jego zacienienia. Ja wybrałem moduły w technologii half-cut, które są wydajne nawet w zaciemnieniu czy zachmurzeniu bo pracują w oparciu o światło a nie słońce bezpośrednio. I na pewno nie będziesz musiał mieć ich więcej na dachu. Moją instalację zakładała mi firma Synergio – zadzwoń i dopytaj. Obsługa jest bardzo prosta, to w zasadzie monitorowanie instalacji na telefonie lub tablecie. Widać pracę modułów i to ile wyprodukowały prądu każdego dnia. Instalacja jest automatyczna nie wymaga naszej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts