Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaciemnienie a liczba paneli

Recommended Posts

Słyszałem ta instalacja pv i produkcja własnego prądu to fajna sprawa szczególnie gdy tego prądy zużywa się dość dużo. Zastanawiam się jak usytuowanie nie na południe dachu i zaciemnienie wpływają na pracę takiego urządzenia? Czy będę musiał tych modułów mieć więcej? I jak się obsługuje taka instalację.

Słyszałem ta instalacja pv i produkcja własnego prądu to fajna sprawa szczególnie gdy tego prądy zużywa się dość dużo. Zastanawiam się jak usytuowanie nie na południe dachu i zaciemnienie wpływają na pracę takiego urządzenia? Czy będę musiał tych modułów mieć więcej? I jak się obsługuje taka instalację.

Technologia poszła mocno do przodu, jeszcze5 lat temu takie rozwiązania jak dzisiaj były nie do pomyślenia. :yes: Warto pomyśleć o dobrym rozwiązaniu i wysokiej jakości podzespołach. Ja od razu wiedziałem ze chce falownik solar Edge, bo optymalizacja odbywa się dzięki niemu na poziomie pojedynczego modułu. Nie jest to falownik oparty na technice łańcuchowej, a więc pozwala pracować każdemu modułowi fotowoltaicznemu niezależnie od poziomu jego zacienienia. Ja wybrałem moduły w technologii half-cut, które są wydajne nawet w zaciemnieniu czy zachmurzeniu bo pracują w oparciu o światło a nie słońce bezpośrednio. I na pewno nie będziesz musiał mieć ich więcej na dachu. Moją instalację zakładała mi firma Synergio – zadzwoń i dopytaj. Obsługa jest bardzo prosta, to w zasadzie monitorowanie instalacji na telefonie lub tablecie. Widać pracę modułów i to ile wyprodukowały prądu każdego dnia. Instalacja jest automatyczna nie wymaga naszej ingerencji.