Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ??cznie kosztuje/b?dzie kosztowa? Wasz dom z dzia?k??

Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?  

261 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?

Recommended Posts

Podajcie proszę ile kosztowała całkowita inwestycja (projekt, działka, opłaty, budowa, płot, przyłączenia, odsetki od kredytu itp) do momentu jej zakończenia. Nieważne czy jest już zakończona, na pewno macie swoje wyliczenia ile jeszcze wyjdzie do końca.

Odpowidajcie anonimowo, żeby nie miał z tego użytku jakiś czarny charakter.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam !!!

400 tyś ..........Mozna zbudować i za milion . A co z tymi wszystkimi domami które budowane są na wsiach ( są to ładne projekty nie klocki) .Też za 400tyś ??? żnam wiele przypadków budowy domów na wsiach gdzie 400tyś zł ludzie nawet nie widzieli na oczy ,a już mieszkają . Jasne żę można wydać i więcej . Odkurzacze centralne , oddzielne instalacje dla komputera , super zaawansowane alarmy 5x droższe niż są potrzebne , baterie słoneczne , itp . a dodatkowo branie do wszystkiego fachowców . Nie jestem zwolennikiem partactwa ,ale zastanawiam się czy domy na wsiach gdzie ludzie są niezbyt bogaci są budowane za tak duże pieniądze .. Wątpię .

Mam kilku znajomych którzy już mieszkają . jeden z nich wydał na cały dom z wykończeniem 150 tyś zł (90 mkw) . ża postawienie całego domu murarze wzieli 8 tyś zł . Ale można przecież zapłacić za to samo i 30 -40 tyś .następny kolega buduje 90 metrowy domek .Dom już stoi .Stan surowy zamknięty . Do tej pory wydał 70 tyś zł . Jak się ma te 400 tyś to się wyda ,ale jak się nie ma to trzeba wydać o wiele mniej . Dlatego uważa tą sondę za mało realistyczną i nie obrazującą stanu faktycznego .

pozdr D.RZ

ZGADZAM SIĘ Z DARKIEM .JA NA DOM 100M2 W STANIE SUROWYM ZAMKNIETYM WYDAM OK.60000 TYŚ .MATERIAŁY KUPUJĘ BEZ FAKTUR

I PROSTO OD PRODUCENTA .PRAWIE WSZYSTKIE PRACE WYKOŃCZENIOWE ZROBIĘ SAM .BYĆ MOŻE MAM UŁATWIONĄ SPRAWĘ BO PRACUJĘ W MARKECIE BUDOWLANYM I MAM KONTAKT ZE WSZYSTKIMI PRODUCENTAMI{DOSTAWCAMI} :D :D

ZGADZAM SIĘ Z DARKIEM .JA NA DOM 100M2 W STANIE SUROWYM ZAMKNIETYM WYDAM OK.60000 TYŚ .MATERIAŁY KUPUJĘ BEZ FAKTUR

I PROSTO OD PRODUCENTA .PRAWIE WSZYSTKIE PRACE WYKOŃCZENIOWE ZROBIĘ SAM .BYĆ MOŻE MAM UŁATWIONĄ SPRAWĘ BO PRACUJĘ W MARKECIE BUDOWLANYM I MAM KONTAKT ZE WSZYSTKIMI PRODUCENTAMI{DOSTAWCAMI} :D :D

To buduj 4 takie domy rocznie, a ja odkupię za 80.000 jak to bedzie dom a nie buda. Ty zarobisz i ja też.

Witaj DwM !!!!

A po co masz odkupować te domy . Może lepiej zapytaj jak to zrobił ,a nie od razu negujesz . Myslę że to nie są zmyślone fakty . A jak myslisz -ja też zmysliłem wszystko co napisałem o moich kolegach budujących tak ????

Patrząc realnie to zbudowanie stanu surowego za 70 - 80 tyś jest jak najbardziej mozliwe . Ponawiam pytanie -czy domy budowane teraz na wsiach (mało kto buduje teraz kostki) są budowane za tak ogromne pieniądze ???

Ta ankieta przypomina mi pytanie .... Ile zapłaciliście za swój samochód ???

Tylko czy to jest mercedes skoda , fiat z dodatkami czy bez .........

pozdr D.RZ

Panowie - dajcie sobie luz.

Bijecie pianę na temat niskich kosztów budowania - może lepiej popatrzcie na statystyki

tej ankiety: na 53 głosy tylko 2 osoby zaznaczyły pierwszą pozycję (poniżej 200 tys)

- to chyba o czyms świadczy.

Stan surowy za 60 tys to nic dziwnego - pytanie tylko co znaczy stan surowy?

Czy budynek jest ocieplony, czy ma dach kryty czymś więcej niż papą, ba - niektórzy nawet

chudziaka na parterze nie robią a piszą że mają stan surowy.

Ankieta przewiduje wydane wszystkie koszty, łącznie z działką (koszty często niemałe), opłatami, odsetkami itp. Dlatego trudno się tu do kogoś porównać. Mamy domy o różnej wielkości i standarcie wykończenia. Ale nie omamiajmy innych że można zbudować dom za niewielkie pieniądze. To spore wyzwanie finansowe dla rodziny i przed zamiarem rozpoczęcia budowy, trzeba wszystko dokładnie skalkulować i zastanowić czy będzie za co skończyć budowę. Ludzie chwalą się na forum jak tanio zrobili dom w stanie surowym, a tak naprawdę prawdziwe wydatki dopiero przed nimi.