Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ??cznie kosztuje/b?dzie kosztowa? Wasz dom z dzia?k??

Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?  

261 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?

Recommended Posts

Norbert ! Może wydasz 60 tys. ale ja sądzę że więcej. min. o ok. 30 tys.

Cudów nie ma, nawet w przypadku niewielkiego 100m. domu.

U nas stan surowy otwarty 146 m wyniósł 110 tys./chudziak, ścianki działowe, ściana dwuwarstwowa, dach cementowy/.Jeśli dodamy do tego okna i drzwi za 20 tys. to wyjdzie 130 tys.za stan zamknięty. Też u producentów, rabaty, itd.Okna plastiki + rolety, 2 X drzwi wejściowe, brama garażowa.

Inna sprawa co kto wlicza do stanu surowego. My wliczamy wszystko co jest związane z budową/bez działki /począwszy od zakupu projektu kończąc na opłaceniu wykonawców.

Nie rozumiem jak można pisać - ja wydam tyle i tyle. Owszem wydasz tyle jak nie masz wiecej, co nie oznacza że osiągniesz założony etap budowy. Rozumiem że optymizm pomaga.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W życiu nie wydam tyle na dom. Po prostu nie mam takich pieniędzy. Jednak buduję dom o powierzchni 100 m plus garaż 30 mkw. Mam to już w stanie surowym otwartym na działce 650 m, ogrodzona. Wszystko z działką kosztowało mnie ok. 90 000 zł. Uważam, że uda mi się zamknąć inwestycję kwotą ok. 150 000 zł. Buduję z PTH 30 plus 10 cm styropianu. Strop teriva, dach pokryty blachodachówką. Dużo zrobiłem sam, dlatego koszty obniżyłem. Jeśli jednak ktoś nie ma na to zapewne koszty są znacznie wyższe. Ludzie na wsi :) i nie tylko budują taniej, ponieważ wkładają swoją pracę. Trzeba jednak się na tym znać, czytać, itd. Ma to tę zaletę, że znam swój dom i wiem, że wszystko jest w nim solidnie zrobione. Nie martwię się tym czy jakaś brygada, firma zrobiła coś źle. A często to się zdarza. Kasują pieniądzę a inwestor niech się z tym potem męczy.

Nie wiem nie chce wiedzieć i wszystkich kłamie że zmieszczę sie w 250 tys ale raczej sam w to nie wierzę. sama działka z przyłaczmi ogrodzeniem ok 50tys dom wg. biura 230 netto bez garażu ogrodu stawu

No ale co zrobić jak sie ma marzenia - nikt nie obiecywał że będzie łatwo.

Jak zamkniemy sie ze wszystkim w 300- tys to uznam to za cud w 350 za dobry wynik powyzej porażkę.

A na razie sobie marzę i powolutku działam.

Co ciekawe o niskich kosztach mówią ci co mają stan surowy. Ja po stanie surowym już nie mam złudzeń co do końcowego kosztu co zaznaczyłem.

Kosztu nieruchomości bo dom to nie tylko skorupa domu ale też działka, płot, przyłącza, podjazd, otynk zewnętrzny. Niech nikt nie mówi, że z tym wszystkim zmieści się w 200tys za 100m2

pozdro

W życiu nie wydam tyle na dom. Po prostu nie mam takich pieniędzy. Jednak buduję dom o powierzchni 100 m plus garaż 30 mkw. Mam to już w stanie surowym otwartym na działce 650 m, ogrodzona. Wszystko z działką kosztowało mnie ok. 90 000 zł. Uważam, że uda mi się zamknąć inwestycję kwotą ok. 150 000 zł.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale te 150 tys to kwota pozostała do wydania?

Czy może się mylę i chcesz zrobić zamkniecie budynku i wykończeniówkę za 60 tys? :o :o :o

Witam !!!!

A jeśli ktoś A konkretnie ja będę miał zrobioną instalację wodną i gazową za darmo .Nie zapłacę grosza za robociznę (hydraulik i gazownik z uprawnieniami w rodzinie) . Instalację elektryczną zrobię sam bo to dla mnie pestka ,wstawianie okien ,podłogi , glazura ,terakota też nie stanowi dla mnie problemu ( robiłem to przez kilka lat pracy za granicą ) To że jestem elektronikiem pozwoli mi zrobić anstalacje alarmową samemu , Wykończenie poddasza z płyt gipsowych zrobie sam . To na czym się nie znam ,czyli postawienie stanu surowego i dachu zostawiam fachowcom .

Nie chodzi mi oczywiście o to żeby się chwalić bo nie ma czym ,ale proszę ludzi którzy są juz po o opinie ile mogę zaoszczędzić dzięki temu co napisałem powyżej .

pozdr D.RZ

Jak jeszcze sam zrobisz tynki wewnętrzne, ułożysz podłogę, sam zrobisz zabudowę kuchni, ułozysz podjazd, zrobisz kominek i jeszcze inne duperele to trochę więcej zaoszczędzisz.Będziesz miał tyle czasu żeby to wszystko zrobić sam?

Jak jeszcze sam zrobisz tynki wewnętrzne, ułożysz podłogę, sam zrobisz zabudowę kuchni, ułozysz podjazd, zrobisz kominek i jeszcze inne duperele to trochę więcej zaoszczędzisz.Będziesz miał tyle czasu żeby to wszystko zrobić sam?

Tylko pojawia się pytanie czy lepiej poświęcić ten czas na "rzeźbę" na budowie, czy zająć się zarabianiem pieniędzy.

Co w rezultacie wyjdzie taniej - nie wydac 20 tys czy zarobic 50 ?

zgadzam sie w 100 % ... ja tez tak mialem budowane i jesli zaoszczedzilem 20 tys. to bylby cud ...

w chwili obecnej wydalem ponad 200 tys. na same materialy ...

ktos tu podawal ze znajomy wybudowal za 150 tys. domek 90 m2 - no i OK - mniej wiecej sie zgadzam ... ale to jest przeciez prawie 1700 zl/m2 ..to wez sobie policz teraz taki domek 180 m2 ... wychodzi ponad 300 tys ... mysle ze mimo wszystko lepsza ankieta jest ankieta "podaj koszt m2" - i ona tez tu gdzies na forum jest ...

pozdrawiam

Witam !!!

Dzieki za zainteresowanie . faktycznie jeśli oszczedności będą raptem 15 tyś to nie opłaca się robić samemu . Przyznam że jednak jestem zaskoczony tak małą kwotą oszczędności . Czyzby to co piszą ludzie na forum odnośnie płaconych pieniędzy za robocizne ( często bardzo duzych ) były nieprawdą ???

czy robocizna za:

- instalacje elektryczną

- instalacje wodną

- instalacje antenową

- CO

- wstawienie drzwi

- okien

- płyty gipsowe

- podłogi

- ułożenie terakoty

- glazury

- Gładź

- malowanie i wiele innych rzeczy za które trzeba płacic i to słono

za to wszystko fachowcy wezmą 15 tyś ?????

Przepraszam jeśli jestem może zbyt dociekliwy ,ale na tym forum znalazłem wiele dowodów na to że oszczędności powinny być co najmniej 30 tyś zł . Piszecie przecież w rożnych postach ile płaciliście za poszczególne etapy wykończenia domu .

Jeśli chodzi o to czy będę miał czas . No cóż nie jestem na tyle nierozsądny że zamiast pracować będę wykańczał dom bo to nie miało by sensu . Powiedzmy że mam dużo wolnego czasu wtedy kiedy chcę ,a czasami nie mam go wcale .

A kto pyta nie błądzi .

pozdr D.RZ

ps. Pytam ,pytam i jeszcze raz pytam bo chciałbym być tak mile zaskoczony jak przy załatwianiu pozwolenia na budowę . Po odwiedzeniu kilkunastu Urzędów (nigdzie nie stałem w kolejkach i robiłem to tak z doskoku jak byłem w okolicy ) jakież było moje zaskoczenie że to już .

Przy tym wszędzie w urzędach byłem obsługiwany miło i bez problemów .

A czego się ja nie naczytałem w Muratorze o tej mordędze , drodze przez mękę ,poniżaniu ludzi w urzędach itp jeśli chodzi o pozwolenie na budowę .

Proszę mi wierzyć u mnie to była prawie przyjemność .i nie ma w tym ani troche przesady.

Witam !!!

Czyzby to co piszą ludzie na forum odnośnie płaconych pieniędzy za robocizne ( często bardzo duzych ) były nieprawdą ???

Odpowiem ci przekornie na przykładzie mojej bramy garażowej.

Brama Wiśniowskiego - rozmiar nietypowy.

Wycena za bramę = 2520 pln netto (po upuscie) i teraz pojawia się zagadka:

+ vat 22% i montaz samodzielny (tak planowałem) daje kwotę 3074 pln

ewentualnie

+vat 7% i montaz odpłatny przez ich ekipę (340pln + vat tez 7%)

co daje kwotę.... 3060 pln

Dokładnie ta sama historia była z drzwiami wejściowymi Gerdy - tylko tam juz wyszedłem

na plus w stosunku do montazu samodzielnego bo cena była trochę wyższa.

I co tu kombinować? Nie warto.

(no chyba, że masz kogoś kto ci sprzeda towar z 7% vat, ale bez montażu - wtedy to inna para kaloszy).

pozdrawiam

PS - O urzędach tez mam jak najlepsze zdanie. Wszystko co załatwiałem poszło bez wiekszych

problemów - miło, grzecznie i bez "dowodów wdzięczności".

w kwestii oszczędności... sam wymurowałem ściany swojego domu z PTH 30. Doszedłem do wniosku, że jeśli robią to ludzie niewykształceni to Ja inż. uzbrojony w zapał i wiedzę teoretyczną plus instrukcja teścia budowlańca zrobię to sam. No i zrobiłem. Wymurowałem z dwoma pomocnikami ok. 130 mkw ścian nośnych plus działowe w środku. To ile zaoszczedziłem? haha, pewnie zaraz się odezwie jakiś życzliwy, który powie że niewiele. Dzięki. No cóż, tak czy siak dom stoi. Zrobiłem to i inne prace w czasie wakacji. Nie zaniedbuje pracy kosztem budowy. Staram się łączyć jedno z drugim. Trzy lata temu wg kosztorysu mój dom wyceniono na 200 tys. bez garażu. Jestem przekonany, że jeśli obejdę się bez marmurów to zamknę inwestycję kwotą ok. 160 000 zł. W tym jest działka, instalacje, materiały itd. A co ankiety wydaje mi się nietrafiona. Może przeliczenie ile za mkw wydajemy pieniędzy byłoby bardziej interesujące.

KRISS 73 I DAREK RZ PRZECZYTAJCIE!!!

Na tych ścianach Kriss to zaoszczedziłeś może ze 4000tyś a na innych pracach wykończeniowych może z 5000tyś. Ludzie robocizna jest tak tania że nie warto robić samemu , lepiej iść do pracy i zarobić ze 100 tys na miesiąc a póżniej jechać na wczasy.

Budujący inaczej pozdrawia.

Powiem tak, jeśli komuś sprawia to przyjemność i trochę ma pojęcie oraz nie koliduje mu to czasowo z praca zawodową i czasem poświęconym rodzinie to czemu nie?. Zawsze to jakaś satysfakcja że się dom zrobiło samemu. Ale dla samych oszczędności to raczej nie warto.

Zaznaczyłem przedział czwarty. Dom 155 m2 + 30 garaż i pom gosp. Na razie wydane 250 tys i już mieszkamy ale jeszcze sporo brakuje i razem bedzie około 320 tys. Bardzo dużo robiliśmy sami - m.in. wszystkie instalacje wewnętrzne. I dlatego nie wierzę że da się wybudować dom o takiej powierzchni w naprawdę wysokim standardzie i blisko centrum miasta taniej - bo wszystko co było do zrobienia samodzielnie zostało wykonane przez nas, materiały negocjowane maksymalnie. Miało być oczywiście duuużo mniej :cry: - ale tak jest zawsze tylko w planach...

Witam !!!!

Do Norberta !!!!

Kolego Norbercie Jeśli możesz to daj mi namiary na fachowców którzy zrobiA mi prace wykończeniowe za 5 tyś zł . Będę budował na wiosnę to może na jesieni lub w przyszłym roku przydadzą się !!!!!!

Panie i Panowie szanuje wszystkie wypowiedzi i wiem że każdy z was chce w jakiś sposób pomóc osobom które dopiero będą rozpoczynać budowę . Jestem dopiero na początku tej trudnej drogi . Znam się dobrze na wykończeniach i jestem w stanie zrobić prawie wszystko . I dlatego nie mogę się zgodzić z kolegą Norbertem że na pracach wykończeniowych można zaoszczędzić około 5 tyś . Jest to po prostu bzdura . Podam tu chociaż przykład instalacji CO za którą (robocizna) trzeba zapłacic więcej (a gdzie reszta? ) instalacja elektryczna (25 zł za punkt = 2500 ) płyty gipsowe (15-20 zł / mkw = 2tyś przy 100 mkw , wstawianie drzwi od 50 do 100 zł za sztukę x 10 -20 szt ,podłogi , malowanie , gładź itp itd można wyliczać jeszcze długo . Wszystkie orientacyjne ceny zaczerpnąłem z forum Muratora .

Dziwię się tylko że nikt z was którzy już zakończyli budowę nie odezwie się i nie napiszę ile zapłacił fochowcom za niektóre najdroższe prace wykończeniowe . Wiem że na samych instalacjach wewnętrznych można zaoszczędzić od 5 tyś do 10 tyś zł ( CO ,woda, elektryczność ,gaz ) . Mam w rodzinie całą gamę fachowców którzy prowadzą własne małe firmy i zrobią mi te instalacje za darmo (robocizna) .

Czekam na wypowiedzi kolegów i koleżanek którzy zakończyli budowę i za wszystko płacili fachowcom . Proszę się też ustosunkować do wypowiedzi kolegI Norberta bo na nazie nikt się nie odezwał z protestem (moim zdaniem )słusznym za wypisywanie bzdur . Jeśli ktoś z was napisze mi faktyczne koszty wykończenia(cały dom przez fachowców) i wyjdzie 5 tyś lub mniej to oczywiście przeproszę kolegę Norberta

pozdr D.RZ

Do Darka Rz.

Skoro piszesz że nikt nie chce się odezwać w sprawie realnych kosztów, zrobię to ja :D ; wprowadziełm się 20 grudnia 2004 , rozpocząłem budowę w lipcu 2003 więc mam pojęcie ile co kosztuje. Podam kilka, tych ważniejszych, droższych przykładów z wykończeniówki, ostatnich etapów jakie pamiętam :

- instalacja c.o. + cwu + zwu + cyrkulacja + kanalizacja - 32 tys zł, wszystko kupowane z 7% Vat, cena za same materiały - robocizna 0 zł - wykonałem sam 8) ; bez przyłącza wod-kan;

- instalacja elektryczna, 220 pkt, "gwiaździsta" , z "delikatnymi bajerkami", alarmowa, TV-SAT, komp., audio-video - (ogólnie wszystkie kabelki) - 15 tys zł sam materiał, wszystko kupowane 7% Vat, robocizna 0 zł - wykonałem sam,cena bez przyłącza;

- rolety zewnętrzne wbudowane w nadproże - 9szt - (22m2), wzór drewna, na razie bez silników, napęd ręczny - 6400 zł , robocizna - montaż 0 zł, wykonałem sam z teściem 8) ;

- sufity podwieszane parter - ok. 90m2, dość "skomplikowane" + gładź ściany parteru - ok 150 m2 - 7500 zł w tym robocizna 3680;

- gres polerowany z dekorami 13 m2 - 2600 + 400 ułożenie;

- łazienka mała z wyposażeniem - 8400 + robocizna 900 zł;

- przyłącza wod- kan i elektryczne - 8200;

- drzwi wewnętrzne z ościeżnicą regulowaną, fornirowane - 1700/ szt;

- wełna mineralna (22+5 cm) + płyty i stelaże na ocieplenie poddasza (ok 140 m2 płyty) - 8200 zł , robocizna własna + pomocnik do stelaży i płyt 1100 zł

to są niektóre rzeczy które przychodzą mi do głowy, dodam iż ceny materiałów zawsze były "wyjeżdżone" po wszystkich składach bud. i wynegocjowane maksymalnie na ile się dało; wiem że można taniej, ale tylko kosztem standardu wykończenia czyt. rodzaju i klasy materiałów bo robocizna w większości była moja lub rodziny/znajomych;

tak więc nie wyobrażam sobie wybudowania domu ok. 160 m2 za 150 tys tak jak niektórzy piszą (chociaż jak zaczynałem miałem takie ambicje :lol: ).

Witam !!!!

Dzięki "krecie" ale nie zrozumiałeś mojego pytania . Nie chodziło mi o koszty materiałów tylko koszty robocizny . A u ciebie jest prawie wszędzie zero bo wykonywałeś te prace sam . Pytałem o oszczędności realne i o to aby odezwali się ci którzy płacili za wszystko fachowcom a nie tacy jak ty którzy wszystko robili sami ( choć wielkie dzięki za odpowiedź) . Napisałeś że zapłaciłeś za materiały na instalacje 32tyś . a resztę zrobiłeś sam - mi chodzi o to ile zaoszczędziłeś dzięki temu że zrobiłeś to sam i tak samo z resztą wykończenia . Bo np. piec i grzejniki możesz kupić tanie i drogie .Cena będzie diametralnie różna ale koszty zawieszenia grzejników , uruchomienia pieca itp podobne .

pozdr D.RZ