Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ??cznie kosztuje/b?dzie kosztowa? Wasz dom z dzia?k??

Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?  

261 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?

Recommended Posts

Witam !!!!

Kolego DwM - To ja napisałem że 1000 zł za wstawienie okien to dla mnie dużo bo potrafię zrobić to sam za darmo . Nie oznacza to że nie stać mnie na budowę , kolego jeśli sobie chcesz to sobie płać za takie dyrdymały jak wstawienie okien nawet 3000 zł

Nie atakuje Ciebie, podalem jedynie stan faktyczny z mojej jeszcze niestety niedokonczonej budowy. Wiem, ze Ty nie bierzesz tej opinii pod uwage ale moze ktos inny skorzysta.

Za wstawienie okien zaplacilem ca1500zl jako element zakupu okien z 37% upustem i dodatkowym 9% z uwagi na wielkosc zamowienia.

Mysle ze tak realnie to tylko te 9% to jakis uspust bo te 37% to na dzien doby kazdy dostaje. A wlasciewie tyllko 3% poniewaz 6% dostalem u dwoch innych sprzedawcow rowniez (okna MS).

No i tak jeszcze chetnym dla kalkulacji dom 200m2 podlog-

koszt robocizny do zamieszkania ca 100.000zl.

Jak ktos umie wszystko samodzielnie ze szwagrem to tyle taniej zbudujesz dom.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak tylko się wtrącę delikatnie, bo podliczyłem że na stan do zamieszkania NA ROBOCIZNĘ (dom 192 m2 podłóg, 155 m2 użytkowej) wydałem 29 tys i wydam jeszcze 6 tys - razem 35 tys. Baaardzo duży wkład pracy własnej i teścia. To tak dla kalkulacji innych ile da się zaoszczędzić. Płaciłem tylko za te prace których nie umieliśmy wykonać sami (murowanie, strop, konstr. dachu, krycie, tynki, wylewki, gładzie, sufity podw. , ocieplenie zewn. i tynk zewn, układanie płytek i parę innych dupereli). Po prostu miałem w pewnym stopniu ograniczone fundusze i wolałem nie wydać na robociznę tylko kupić za to lepszej klasy materiał. I nie żałuję. Jednak część rzeczy za które zapłaciliśmy wykonalibyśmy już teraz sami, ale trzeba było rzecz podpatrzeć.

"i wolałem nie wydać na robociznę tylko kupić za to lepszej klasy materiał"

tak było przed 1 maja

teraz bez robocizny się kupuje nie tyle lepszy materiał co większy VAT. smutne.

pozdr

to fakt, Vat co nieco pozmieniał, ja 90 % materiałów miałem kupione przed 1 majem więc jakoś to inaczej wyszło ... teraz trzeba kombinować 7% i usługa czy 22% bez usługi i nierzadko może wyjść że lepiej się opłaci zapłacić za usługę i kupić z 7% VAT ... :roll:

• 4 weeks później...

Witam !!!

To że 11 osób zmieściło się w najwyzszej grupie o niczym nie świadczy . Sa pewnie ludzie którzy wydali dużo więcej i co z tego ??? To nie oznacza że ty musisz wydać tyle samo . często taka suma (choć nie zawsze ) bierze się z kosztów dodatkowych takich jak :przepiękne ogrodzenia za kilkadziesiąt tysięcy złotych ,czy urządzenie ogrodu też za podobną sumkę . Oczywiście każdy z nas chciałby mieć rownież w/w "drobiazgi" od razu jednak takie "drobiazgi" mozna zrobić w ciagu paru lat juz po wybudowaniu domu . Nie mozna ich łączyć z kosztem budowy i wykończenia domu bo nie są niezbędne od razu i nie musisz tych pieniędzy wydawać w trakcie budowy . Mam znajomego który za zrobienie ogrodu od gołej ziemi do pięknych dużych roslin wydał 70 tyś zł . Teraz dodaj to do kosztów budowy domu i zobaczysz ile ci wyjdzie .Ciągle powtarzam że ta ankieta jest bez sensu bo nie oddaje rzeczywistości nawet w 50 % . Czytajac cos takiego faktycznie mozna sie załamać i wcale nie budować .

pozdr D.RZ

Darek Rz. ja znam takich laików ogrodowych, którzy co prawda nie wydali 70 tyś zł. ale 15 tyś. Firma ogordnicza pięknie zaprojektowała ogród-pięknie jak mały...ale iglaki i krzewy rosną, po 3 latach wyrwali już 1/3... magnolie piękne za 3tyś. od złej strony posadzone...zmarzły itd...itp... Masz rację :wink: Nie odrazu Rzym zbudowali. :wink:

Verunia dzieki za radę :wink: staram sie, staram...

Ludzie robocizna jest tak tania że nie warto robić samemu , lepiej iść do pracy i zarobić ze 100 tys na miesiąc a póżniej jechać na wczasy.

A gdzie można zarobić 100tys. na miesiąc???? Chętnie skorzystam, choćby na jeden miesiąc :D

Trochę się przeraziłam, jak zobaczyłam wyniki ankiety. My powinniśmy zmieścić się w drugim przedziale, przynajmniej na dziś tak wynika z naszych obliczeń, ale czas pokaże

Jak zobaczyłem wyniki ankiety to się uśmiałem. Co na to Murator? Tam padają cyfry (za sam dom) 150-200kzł! Tylko w ostatnim n-rze (2/2005) cyferki trochę podskoczyły w górę. Prowadzę dokładną listę wydatków i wiem ile będzie kosztował mój dom. Myślę,że prawie wszyscy rzetelnie głosowali. Czytacie też "Ładny Dom"? Prowadzi go dawny naczelny Muratora p.Wiesław Rudolf, przy okazji pozdrowienia dla niego. Są tam relacje z budowy Justyny i Artura - oni mają cyfrę 400.000zł za sam dom, a są na etapie jeszcze przed wykończeniówką!!! Zdaję sobie sprawę,że nie wolno straszyć i przerażać nowych naiwnych, ale my co jesteśmy już na samym końcu wiemy,że jest b.trudno wybudować dom na przyzwoitym poziomie i z dobrych materiałów poniżej 1.500zł/m2.

Witam !!!!

Ludzie nie rozśmieszajcie mnie tym budowaniem Justyny i Artura .Sledzę to ich budowanie od miesięcy i dawno nie widziałem takich dziwaków . Te ich dywagacje wnikające w strukturę atomu powodują że koszty rosną i rosną do niebotycznych wartości . Pukam sie w czoło jak czytam ich relacje i czekam aż wymyślą sobie na dachu lądowisko dla śmigłowców . 400 tyś i jeszcze wiele do zrobienia . Zastanów się Rosa najpierw zanim zaczniesz coś pisać na temat ich budowania . Jak dobrze pamiętam to oni chyba mieli na liczniku 280 tyś jak skończyli stan surowy z oknami . Za te pieniądze (400 tyś) firma ( i to droga ) wybuduje ci dom pod klucz z wodotryskami i nawet nie kiwniesz palce .

pozdr D.RZ

Darek RZ ja się nie wypowiadałem na temat ich budowania (i ich sposobu relacji), bo też podobnie jak Ty uważam,że to nie jest mój poziom. Ja kończę dom, który firma chciała mi wybudować pod klucz za 400.000zł, ale jak przyszło do ustalania mnóstwa szczegółów, poziomu jakości (w sposób rygorystyczny odbiór przeze mnie wszystkich etapów) i rodzajów materiałów,które ja chcę a nie te,które firma mi oferowała to się okazało,że kosztorys musi wzrosnąć o ponad 25%!!! Nie mówiąc już o wszelkich zmianach w czasie budowy; dlatego od stanu surowego otwartego dom buduję systemem gospodarczym. Dom ma 222m2 pow. użytkowej i cyfrę 300.000zł. Mając na uwadze to co pisałeś,że "...za rok czy dwa nie chcesz poprawiać..." musiałem wygonić m.in. i za to "firmę pod klucz". Uważam też,że jakość i klasa materiałów wykańczających bardzo wpływa na koszt ostateczny budowy.

Darek RZ ja się nie wypowiadałem na temat ich budowania (i ich sposobu relacji), bo też podobnie jak Ty uważam,że to nie jest mój poziom. Ja kończę dom, który firma chciała mi wybudować pod klucz za 400.000zł, ale jak przyszło do ustalania mnóstwa szczegółów, poziomu jakości (w sposób rygorystyczny odbiór przeze mnie wszystkich etapów) i rodzajów materiałów,które ja chcę a nie te,które firma mi oferowała to się okazało,że kosztorys musi wzrosnąć o ponad 25%!!! Nie mówiąc już o wszelkich zmianach w czasie budowy; dlatego od stanu surowego otwartego dom buduję systemem gospodarczym. Dom ma 222m2 pow. użytkowej i cyfrę 300.000zł. Mając na uwadze to co pisałeś,że "...za rok czy dwa nie chcesz poprawiać..." musiałem wygonić m.in. i za to "firmę pod klucz". Uważam też,że jakość i klasa materiałów wykańczających bardzo wpływa na koszt ostateczny budowy.

Mam dom zbliżony powierzchniowo (238m po podłodze. Wykonawca "z górnej półki" chciał nam go zrobić pod klucz za 450 z instalacjami itp. Mam nadzieję, że gospodarczo damy radę taniej :-)

BabaB