Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ??cznie kosztuje/b?dzie kosztowa? Wasz dom z dzia?k??

Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?  

261 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile łącznie będzie kosztować Wasz dom z działką?

Recommended Posts

Masz rację Darek Rz . Przy wykończeniówce wszystko wychodzi, każda nierówna ściana, brak kątów itp. Jak się komuś nie chce przypilnować poszczególnych robót (lub ktoś nie ma pojęcia o budowaniu i chce zaoszczędzić na dobrym inspektorze) to potem płacze i płaci! Ja na szczęście nalężę do tych "technicznych". Pomimo to i tak nie uniknąłem kilku błędów; na szczęście drobnych.

baba_budowniczy dasz radę! Pytaj, podglądaj, próbuj, a zaoszczędzisz na nerwach i forsie (i to nie mało).

Mam do Was pytanie: jak firma "pod klucz" rozliczała się z Wami za materiał (chodzi mi też i o ten co zostawał)?

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz rację Darek Rz . Przy wykończeniówce wszystko wychodzi, każda nierówna ściana, brak kątów itp. Jak się komuś nie chce przypilnować poszczególnych robót (lub ktoś nie ma pojęcia o budowaniu i chce zaoszczędzić na dobrym inspektorze) to potem płacze i płaci! Ja na szczęście nalężę do tych "technicznych". Pomimo to i tak nie uniknąłem kilku błędów; na szczęście drobnych.

baba_budowniczy dasz radę! Pytaj, podglądaj, próbuj, a zaoszczędzisz na nerwach i forsie (i to nie mało).

Mam do Was pytanie: jak firma "pod klucz" rozliczała się z Wami za materiał (chodzi mi też i o ten co zostawał)?

daj spokój, na jego ofertę zareagowałam :o :o

ludzie czy wyście z choinki pospadali!!!!!!!!!. Jakie 400 000 , gdzie wy pracujecie, gdzie mieszkacie. jakby takie były realia to połowa POLAKÓW mieszkałaby na ulicy, bo takich pieniędzy przez całe życie nie zarobią. A jednak. Mieszkają na swoim. Niekonieczne są im drzwi wewnętrzne po 1700 za sztukę, kibelek za 800 czy kuchnia umeblowana za 10000. Poza tym uważam, że na miejscu byłoby sprecyzowanie czy chodzi o dom z działką, z umeblowaniem, z zagospodarowaniem całego terenu wokół domu. Wiadomo, że jeżeli ktoś ma kolektory słoneczne to kosztowały one Go tyle co przeciętniaka 100 mkw stanu surpwego. Wszystko rozchodzi się o komfort i zakres pojmowania domu. Myślę, że dom to dom, czyli bryła bez ogrodu i mebli, w podstawowym standardzie, z dużym wkładem własnej pracy, do zamieszkania na 100 mkw wystarczy 150tys i nie czarujcie, z czego spłacać te kredyty skoro średnia krajowa wiadomo jaka. My nie zarabiamy najmniej ale nie postradaliśmy zmysłów. Popieram D.Rz

Witam !!!!

Masz racje Dziubek . Niektórzy inwestorzy są zupełnie nieświadomi kosztów które płacą za usługi firm budowlanych czy to w zakresie budowy stanu surowego czy wykończenia i wydaje im się że zapłacili mało . Podam przyklad wyczytałem gdzieś na forum że ktoś z budujących dom średniej wielkości zapłacił za instalację elektryczną 10 tyś zl pytając przy tym czy to nie za dużo ???jak to przeczytałem to długo nie mogłem sie otrząsnąc z szoku pourazowego . Nieźle się ktoś obłowił a inwestor zapłacił przynajmniej 2 razy za dużo . Fakt jest faktem że najwięcej kasy na budowę wydają ludzie którzy maja całą kwotę w kieszeni ew. wzieli kredyt na całą inwestycję . Często płacą bez opamiętania bo chcą szybko zamieszkać . I potem się okazuje że kupę kasy utopili niepotrzebnie gdyż nie mieli czasu na szukanie oszczędności . Często czytam na forum że należy budować szybko bo powoli zawsze wyjdzie drożej .Jest to tylko połowa prawdy bo szybko tzn ile ??? Znajomemu dom wyszedł 450 tyś bo właśnie budował szybko .Nie mial czasu na szukanie odpowiednich ekip (czyt. tańszych) bo musiał skończyć przed zimą . Potem sam przyznał że na wielu pracach wykończeniowych został zrobiony w "jajo" i zaplacił o wiele za dużo - ale zrozumiał to dopiero wtedy jak usiadł w fotelu u siebie w nowym domu i na chłodno wszystko policzył . Co do materiałów to też trzeba zachować wiele zdrowego rozsądku przy zakupach bo najczęściej najlepsze materiały nie są znów wcale takie dobre na ile są wycenione :

przykład : Kilka lat temu kupiłem bardzo drogą firmową baterie do zlewu . Po trzech latach padła . Nie wspomnę o drogiej terakocie do przedpokoju która wedle sprzedawcy w miejscu publicznym (np. sklepie) powinna wytrzymać 15 lat bez śladów starcia a w domu to chyba z 50 . Mineło 7 lat i zaczęła się wycierać (w przedpokoju)

Nie chcę być źle zrozumiany .Nie jestem zwolennikiem tandety i kupowania wszystkiego co tanie .Jestem zwolennikiem zdrowego rozsądku (nie liczcie że jak dostaniecie 20 lat gwarancji to ją kiedyś wyegzekwujecie - albo sklepu juz nie będzie ,albo okaże się że nie jest to wina producenta )

Osobiście znam taką sytuację. Mianowicie kolega męża zakładałinstalację w domu u pewnej pani K.Za robociznę wziął prawie 10 000. Nie było to podyktowane dużą ilością punktów czy coś w tym stylu, ale zmanierowaniem pani K. Otóż trzy razy zmieniał punkty na parterze, raz przypomniała sobie że chciełaby mieć podwieszane sufity w salonie i przepokoju, następnie zmieniła plany w kuchni, kolejny raz zachciało jej się czegoś innego o czym pół roku temu nie chciała słyszeć. koniec końców, poprawianie więcej ją kosztowało niż zasadnicza instalacja. Pytanie: czy ta pani może powiedzieć, że nie oszczędzała na instalacji, czy może że była niezdecydowana i wyrzuciła te pieniądze, a może ma ich za dużo i stać ją na fanaberie. Ps. dla tej pani jeszcze nie wyprodukowano wanny w naszym kraju, sprowadziła sobie z zachodu-todla niej standard. Podsumowując standard to pojęcie względne.

Dom ok 180 mkw (w tym garaż)- bez wodotrysków raczej skromnie - planuje do 200tys albo nie wiele ponad - i myśle to o wszytkich kosztach działka ,media, ogrodzenie- działka 740mkw.

Jak będzie naprawdę to się okaże i nie omieszkam powiadomić forumowiczów.

Pozdr ol

Gratuluję optymizmu! Oby starczył na długo

Ja też chciałbym aby się udało - narazie - zdecydowanie pod górkę.

Działka +prąd+ dom(BK) zakończony stropem na podłodze chudziak

+schody betonowe - 54kzł.

Z perspektywy - można było zrobić około 10%taniej.

I plan taki do 100kzł zadasze(blacha lub betonówka) i zamknę budynek(plastki białe) +drzwi wejściowe +brama do garażu.

I za kolejne 100kzl - musze wykończyć -ogrodzenie po bokach jest z tyłu dam siatkę podwlekaną może na podmurówce z przodu coś skromnego kutego, ogrzewanie gazem - jakiś tani kocioł do 3,5kzł Termed czy inny.

Wierzę że się uda.

pozdr ol