Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba odrywa się płatami od ściany i sufitu

Recommended Posts

Witam. W czerwcu 2021 firma wykonała w moim nowym domu gładzie oraz spoinowanie płyt gipsowych. Później przystąpili do przygotowania ścian pod malowanie. Poprosiłem aby zrobili tak żebym sobie mógł sam pomalować na gotowo. Pomalowałem cały dom wałkiem na biało i kolory i wszystko było ok. Z racji tego, że w salonie mam bardzo wysoki sufit "skos" postanowiłem pomalować go agregatem. Wszystkie pomieszczenia malowałem farbą "Farba Dulux Premium White 10 l" Dzień po malowaniu salonu okazało się, że farba się odkleja w niektórych miejscach płatami. Ogólnie na całej powierzchni salonu, na suficie z płyt gipsowych również, powstały spękania, taka pajęczynka. Wygląda to tak jakby farba się nie przykleiła do gruntu. Podejżewam, że z biegiem czasu cała ta farba się odklei. Poprostu dramat. Co się stało? Kto popełnił błąd? Proszę o pomoc.

Szanowny Panie,

przyczyną może być Np. brak odpowiedniego zagruntowania podłoża, zastosowanie słabej jakości gruntu lub gładzi, duże zapylenie ścian przed malowaniem lub kurz i inne zabrudzenia.,. Wszystkie luźne fragmenty farby trzeba będzie usunąć, powierzchnię dokładnie odpylić i zagruntować (np. gruntem polimerowym Śnieżka Acryl-Putz® GU40), uzupełnić ubytki oraz ponownie pomalować