Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kto? próbowa? elektrycznego pastucha na psa?

Recommended Posts

Kiedyś na zgnilym zachodzie bedac widzialem takei urzadzenie . Wkopany w trawnik kabel ograniczajacy terytorium podlaczony do malego urzadza a pies na szyi specjalna obroza. Kiedy zblizal sie do zakopanego kabla obroza dzialala jak pastuch. Po krótkim czasie pies wiedzial dokad moze podchodzić sam bezpiecznie choc nie bylo zadnego plotu który bo go ograniczal. poza wyznaczony teran wychodzil tylko z panem na smyczy ( czsem trudno bylo zgadnać kto kogo wyprowadz stad ten pan na smyczy ;))

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto ilustracja pewnego błędu którego należy unikać!

vector doprowadził do sutuacji w której pies mógł go skojarzyć z karą.

Szkoda relacji z psem lepiej by impuls był związany z miejscem niż z osobą

chyba że ejst to znienawidzony sąsiad próbujący podkarmiać naszego pupila :-)

Co do obroży już się wypowiadałem, to zbyt daleko idąca ingerencja w żywot zeiwrzaka. Toż to prawie jak matrix, nie wiadomo czemu nagle skurcz mięśni i ból. Pastuchy dla bydla i koni czasem celowo robione są na tasiemkach by je było widać!!!!

U siebie mam prawie 400 m ogrodzenia wystarczyło uzbroić kilkadziesiąt metrów - tych ulubionych. I tak cała siatka jest be i lepiej nie próbować.

I kolejna sprawa w której nie mam odpowiedniej wiedzy lecz pozostawiam uwadze wszystkich:

Co się stanie gdy ten nadajnik przestanie działać lub gdy pies wpadnie w atak histerii i zacznie gnać przed siebie?

A jeśli nie będzie umiał wrócić w pole działania?

W panice zwierzę może być bardzo bezradne.

Oto ilustracja pewnego błędu którego należy unikać! (...) Co do obroży już się wypowiadałem, to zbyt daleko idąca ingerencja w żywot zeiwrzaka. Toż to prawie jak matrix, nie wiadomo czemu nagle skurcz mięśni i ból. Pastuchy dla bydla i koni czasem celowo robione są na tasiemkach by je było widać!!!! (...) Co się stanie gdy ten nadajnik przestanie działać lub gdy pies wpadnie w atak histerii i zacznie gnać przed siebie?

Nic dodać, nic ująć. Doskonała wypowiedź podsumowująca.

Musicie wiedzieć, że z drugiej strony ucieczka psa jest zagrożeniem dla jego życia:

1. samochody na ruchliwej drodze

2. wnyki

3. dzikie wysypiska śmieci a na nich tulipany, puszki etc

4. właściciele drobiu

5. aktywne koła łowieckie

Czyli ogólnie przejawy aktywności ludzkiej w przyrodzie ;-)

Musicie wiedzieć, że z drugiej strony ucieczka psa jest zagrożeniem dla jego życia:

1. samochody na ruchliwej drodze

2. wnyki

3. dzikie wysypiska śmieci a na nich tulipany, puszki etc

4. właściciele drobiu

5. aktywne koła łowieckie

Czyli ogólnie przejawy aktywności ludzkiej w przyrodzie ;-)

zdecydowanie, kiedyś sam tego doświadczyłem, piękna młodziutka pitbulka zgineła mi pod kołami, psy zagrodowe często nie potrafią sobie radzić na ulicy

No to zamówiłem pastucha. Zobaczymy. W Augustowie - za niecale 100 złotych. Ogrodzę podwórko i jak okaże się skuteczne to pies zamiast wisieć na łańcuchu będzie przynajmniej miał gdzie biegać bezpiecznie dla siebie i innych.

Bo jak już ucieknie, to nie zwraca uwagi, szosa - nie szosa - dobrze że ruch jest nieduży.

A jak taki pastuch może zadziałać na mniejsze zwierzę np. na kota, czy nie zrobi mu krzywdy.

w tym rzecz, że pieso będzie kota gonił kota i kot wpadnie na pastuch'a i będzie "trrrrrrrrr" i po sprawie :wink: kot mały łatwo go zakopać.

Ty sobie żarty robisz, :roll: a ja mam i kota (bardzo go kocham), którego pewnie nie oduczę włóczenia i psa, którego wolałabym włóczenia się oduczyć, dla jego własnego bezpieczeństwa. W domu, w środku, pies z kotem bardzo się kochają, natomiast na zewnątrz kot ucieka, no to wiadomo trzeba go łapać. Ale jeśli pastuch miałby go uszkodzić to pewnie z niego zrezygnuję ( z pastucha oczywiście).

a ja mam i kota (bardzo go kocham)

:o

jestem pod wrażeniem tak głębokie uczucie nie zdarza się często. :wink: Nie mart się o kotka, te zwierzaczki zawsze spadają na cztery łapy i napewno też prąd mu krzywdy nie zrobi.

Bo i taki kot nie zdarza się często. A miałam ich w swoim życiu kilka. Ten jest wyjątkowy. :D

Popytaj w sklepach z artykułami dla psów. Słyszałem o takiej obroży ze zdalnym rażeniem pradem :wink: nazwa jakośtak niewidzialne ogrodzenie jakos tak. Jak piesek zbytnio sie oddala od nadajnika to go prądek z odbiornika w obroży łechce i zaraz mu się odechciewa wycieczek.

Pozdrawiam

Jesli tylko sie zorientuje co jest powodem nieprzyjemnych doznan. Rownie dobrze moze na to poprostu nie wpasc.

potwierdzam pastuch jest całkowicie bezpieczny, a co najważniejsze są bezpieczne warzywa żony, poniżej foto mego piesa, te dwa druty to pastuch pod napięciem

http://www.republika.pl/mdzalewscy/PIT4.jpg

No... moja saba nawet by ich nie dotknela przeskakujac bez rozbiegu. hihihi. A w takim ukladzie jak sie chce dac pastuch wokol dzialki i to w dodatku wusoko to co zrobic z brama ?

No to zamówiłem pastucha.

A tak BTW: w 2 dni po zakupie "coś" się w moim elektryzatorze spieprzyło (tu muszę firmę ATVA pochwalić za błyskawiczną reakcję i natychmiastowe wysłanie nowego egzemplarza). Przy okazji "badania" urządzenia we własnym zakresie zauważyłem, że zasilanie elektryzatora ma nie wiadomo czemu odwrotną biegunowość (masa zamieniona miejscami z "plusem"). To tak na marginesie, gdyby ktoś kiedyś zmieniał zasilacz lub robił nowy kabel do zasilania z akumulatora.

Kurdesz nad kurdeszami... Właśnie stałem się "Elitą Forum" :o

Ale ten czas leci...