Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu a plan zagospodarowania przestrzennego

aston84

Recommended Posts

Cześć

Żona po rodzicach ma stary dom pokryty eternitem (jej rodzice będą tam mieszkać do śmierci - jakąś tam formułę prawą zastosowali).

Dom jest z początku lat 80tych

Piętrowy z piwnicą nad poziomem gruntu i bardzo stromym dachem.

Rozpiętość dachu to około 1055cm.

Dom był przebudowywany bez niezbędnych zezwoleń (usunięto niektóre okna i dodano nowe - tak na strychu to robiono)

Należy wymienić ten eternit i prawdopodobnie trochę poprawić konstrukcje (firma, która to oceniała twierdziła, po wstępnej ocenie lepiej to zrobić, ale nie twierdzili, że to konieczne).

Z tego co znalazłem, to remont dachu polegający tylko na Wymianie pokrycia można zrobić bez zgłoszenia, o jeśli remontowany dom można by wybudować – według obowiązujących obecnie przepisów – na podstawie tak zwanego zgłoszenia z projektem.

Tu jest właśnie problem, bo miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego co nowych domów ale i przebudowy starych pozwala na domy o wysokości do 8m, a ten dom ma ich 14, a także kąt nachylenia dachu jest za duży aby spełnić wymagania.

Dowiedziałem się, że rozwiązaniem, byłby zdemontowanie dach, zdjęcie stropu nad piętrem, obniżenie o około 60cm ścian na piętrze i na nich oparcie nowego dachu.

W ten sposób, można by usunąć z domu samowole, wszystko byłoby zgodne z przepisami, ale koszt byłby bardzo duży.

Myślicie, że można to zrobić inaczej?

Osobiście moim zdaniem ten dom jest nie wart ładowania tam więcej pieniędzy niż to co by kosztowało wyburzenie, ale moja opinia nie została przyjęta entuzjastycznie.

Parter ma około 92m2, piętro podobnie.

Mieszkać tam będą 2 osoby, więc jeszcze myślałem, czy nie wyburzyć wszystkiego nad stropem nad parterem i tam zrobić dach ... wydaje mi się, że to mógłby być tańsze niż zostawienie części ścian piętra. Czyli zamiast robić użytkowe poddasze zrobić zwykły strych.