Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za godzinę pracy?

karola

Recommended Posts

Mam pytanie - nie chodzi o usługi firmy - z tą podpisuje się umowę za zrobioną robotę i tyle.

Chodzi mi o usługi tak zwanych "złotych rączek" i innych osób zatrudnianych do pomocy w kopaniu fundamentu, przewożeniu taczek, ukladaniu itd...

Rozumiem ,że inaczej "zlotą rączkę" inaczej pomocnika. Nie chce nic sugerowac - chcialabym zapytać i poradzić się.

Z drugiej strony - dziwne to płacenie za godzinę... trochę męczące czy pan Mietek stoi czy leży...:smile:

Jedzonko....co oferowaliście? Kawa, woda...czy posuwaliście się do większych dań?

Zatrudniliśmy znajomego do prac pomocniczych. "Złota rączka" ale lubiąca wypić. Dla pewności, że w drodze na działkę nie zboczy na piwo zawoziliśmy go tam. Do tej pory kopał doły i układał rury odprowadzające wodę z rynien. Szlifował belki drewniane. Kosztowało nas to 200zł. Nie płaciliśmy od godziny, tylko za wykonaną pracę. My jesteśmy z niego zadowoleni, a facet też się cieszy, że będzie miał u nas dorywczą pracę jeszcze przez kilka tygodni. Jedyne czym częstowaliśmy to wodą mineralną.

Każdy kij ma dwa końce-jeżeli dasz na godzinę będzie wolno jeżeli od całości to na odp.Ja umawiam się od dzieła(jako wykonawca)nie chwaląc się staram się zrobic szybko i dobrze bo nie cierpię poprawek a i opinia idze za mną dalej i dzięki temu na brak pracy nie narzekam.Ważniejsze jest ile dacie,przeciez ktoś kto pracuje cały dzień u Was ma rodzinę do wyżywienia ja wiem że mentalność jest taka żeby mało wydać.Tak że-same dylematy.Mario