Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakres czynności przy przeglądzie klimatyzacji

Recommended Posts

Witam.

Jestem po przeglądzie klimy Gree Change. Panowie uwinęli się dość szybko. Ciekaw jestem jaki powinien być zakres prac. Pierwszy raz byłem obecny przy przeglądzie i odniosłem wrażenie że było to robione trochę po łebkach.

Zakres prac:

-sprawdzenie drożności oraz szczelności układu odprowadzenia skroplin, jego czyszczenie wraz

z wyczyszczeniem elementów pompki skroplin (jeżeli występuje),

-sprawdzenie szczelności układu chłodniczego oraz poboru prądu sprężarki,

-sprawdzenie przewodów i izolacji ze względu na uszkodzenia mechaniczne,

-sprawdzenie poprawności pracy funkcji chłodzenia i grzania,

-sprawdzenie poprawności działania funkcji sterownika,

-czyszczenie obudowy urządzenia jednostki wewnętrznej,

-sprawdzenie stanu połączeń elektrycznych,

-sprawdzenie temperatur powietrza wewnętrznego, zewnętrznego oraz nawiewu w trybie grzania i chłodzenia,

-czyszczenie i dezynfekcja filtrów,

-ew. uzupełnienie czynnika chłodniczego,

-sprawdzenie przewodów.

Poboru prądu nie sprawdzano. Ograniczono się do pomiaru temperatury nawiewu w trybie chłodzenia (było 6,4 stopnia C).

Cena to 200PLN netto.

Czy to jest typowy zakres czynności? Co ewentualnie powinno być jeszcze sprawdzone?

Klima ma 5 lat. Dotąd była serwisowana co rok ale przy przeglądach była żona. Pozdrawiam. Sławek