Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo prosze o wszelkie rozwiazania: wymiary, grubosc, glebokosc osadzenia itd plyty fundamentowej. Czy moze kazda plyta jest projektowana oddzielnie i nie ma jakiegos standardu? Czy 'wanna' to to samo co plyta fundamentowa? Przejrzalam inne watki, ale poza wlasciwosciach cieplnych plyty legalett nic nie ma.

Mam na dzialce piaski humusowe, chcialam piwnice wkopana na pol metra, zaden sasiad nie ma problemow, no i mam wrazenie, ze ktos mi chce dolozyc kosztow. Poza tym domek bedzie obsypany, wiec nie musze sie martwic o granice przemarzania. Wode mam na poziomie 1,30 m, jesli 50 cm piwnicy + 40 stropu + ? cm lawy, do tego drenaze, czy to nie wystarczy?

Chcialam tanio wybudowac dom, ale zaraz moze sie okazac, ze same fundamenty, izolacja pwodna+ jeszcze cos o czym nie wiem bedzie warta tyle co polowa domu...

Prosze o linki, rysunki, cokolwiek. Z gory dziekuje.

https://forum.murator.pl/topic/26422-plyta-fundamentowa-prosze-o-jakies-dane/

Czy moze kazda plyta jest projektowana oddzielnie i nie ma jakiegos standardu?

Mam na dzialce piaski humusowe,

Wode mam na poziomie 1,30 m, jesli 50 cm piwnicy + 40 stropu + ? cm lawy, do tego drenaze, czy to nie wystarczy?

Chcialam tanio wybudowac dom, ale zaraz moze sie okazac, ze same fundamenty, izolacja pwodna+ jeszcze cos o czym nie wiem bedzie warta tyle co polowa domu...

Plyta fundamentowa to element konstrukcyjny i musi byc projektowana pod kazdy budynek indywidualnie.

Co to sa piaski humusowe :oops: ?

Jaka wlasciwe planuesz wyskosc tej piwnicy? 50cm i odrazu strop? Czegoś nie lapie, jaka lawa skoro piszesz ze chcesz miec plyte?

Skoro chcesz tanio wybudowac dom to po co piwnice ? I to na dodatek w gruncie gdzie masz wode na -1,3. Czesto na forum przewija sie kwota ~30 000 za piwnice.

Skad pomysl robienia plyty fundamentowej pod domkiem? Masz juz projekt czy tylko tak rozwazasz?

https://forum.murator.pl/topic/26422-plyta-fundamentowa-prosze-o-jakies-dane/#findComment-482060

Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Plyta fundamentowa to element konstrukcyjny i musi byc projektowana pod kazdy budynek indywidualnie.

Co to sa piaski humusowe :oops: ?

Po badaniu geologicznym okazalo sie,ze sa piaski humusowe tzn, ze wymieszany piach z materialem organicznym i trzeba wybierac, zeby uniknac problemu niekontrolowanego osiadania fundamentu.

Jaka wlasciwe planuesz wyskosc tej piwnicy? 50cm i odrazu strop? Czegoś nie lapie, jaka lawa skoro piszesz ze chcesz miec plyte?

50 cm piwnicy ma byc pod poziomem obecnego gruntu (obecnego, bo potem bedzie dom obsypany, zeby nie wygladal jak wiezowiec). Plyty nie chce, ale pani geolog tak radzi. Lawa wlasnie w przypadku gdy piwnica bedzie tylko 50 cm pod poz gruntu powinna wystarczyc (cala miejscowosc tak ma, czesc ma piwnice wyzej czesc nizej - przeciez jak ktos budowal 10 lat temu to nie robil plyty fundamentowej, no i dlatego watpie w zalecenia pani geolog, ktora badania w mojej miejscowosci robila pierwszy raz w zyciu).

Skoro chcesz tanio wybudowac dom to po co piwnice ? I to na dodatek w gruncie gdzie masz wode na -1,3.

No wlasnie to sa te mokre piaski humusowe od 1,30 do 1,90 pod poziomem terenu.

Piwnica musi byc (warsztat), i jednak taniej mi wyjdzie zbudowac piwnice niz postawic budynek gospodarczy obok. (Ten warsztat nie moze byc jednym poziomem polaczony z czescia mieszkalna dlatego piwnica.)

Skad pomysl robienia plyty fundamentowej pod domkiem? Masz juz projekt czy tylko tak rozwazasz?

Ta plyta to propozycja pani geolog. My chcielismy zrobic drenaz, moze tez cos w rodzaju uszczelnienia 'hydrostop'. Mam projekt - domek parterowy, poddasze nieuzytkowe, technologia tradycyjna. Bedzie to najmniejszy domek w okolicy i dlatego zastanawiam sie nad sensem tej plyty fundamentowej.

Na dodatek obejrzalam etapy wykonania plyty legalett na stronie firmowej i nie stac mnie na to i brak mi czasu na takie przedsiewziecie.

Niestety tu - na miejscu nie mam sie z kim skonsultowac, dlatego zalezy mi na opinii forumowiczow.

https://forum.murator.pl/topic/26422-plyta-fundamentowa-prosze-o-jakies-dane/#findComment-482111

Mam projekt - domek parterowy, poddasze nieuzytkowe, technologia tradycyjna.

Skoro masz projekt domku to potrzebujesz wykonac adptacje tegoz projektu lub masz indywidulany wiec masz konstruktora lub powinnas poszukac. Dac mu wyniki geologi i zapytac co on radzi. Po przeliczeniu obciazen i uwzglednieniu nosnosci gruntu bedzie wiedomo co jest dla Ciebie ekonomiczne. Jezeli domek jest parterowy bez uzytkowego poddasza to zastosowalbym nad nim dzwigary dachowe a nie strop zelbetowy - zawsze mniejsze obciązenia co przy slabym gruncie ma znaczenie.

Jeżeli chodzi o plyty fundamentowe to wcale nie jest to odkrycie ostatnich lat , sa znane od dziesiecioleci ale zadko stosowane ze wzgledu na wyskoki koszt. Plyty lagalet faktycznie sa nowsza wersja fundamentu płytowego.

U Ciebie wszystko zalezy od dokladnej analizy tego co w geologii wyszło, warwy ich wysokosc nosnosc, konstruktor po zebraniu obciazen z budynku na lawe bedzie mogl wyliczyc jej potrzebna szerokosc na danej głebokosci. Jezeli masz w miare prosty układ scian nosnych to smiem twierdzic ze taniej bedzie wykonac szerokie lawy niz płyte. Jezeli masz skomlikowany układ scian to moze wyjsc korzystniej plyta, ale skoro to maly domek to raczej nie ma za wiele tych scian wewnatrz.

https://forum.murator.pl/topic/26422-plyta-fundamentowa-prosze-o-jakies-dane/#findComment-482160