pershing1899op.pl 29.08.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Witam serdecznie, Mam mętlik w głowie jak poprawnie wykonać ocieplenie między murłatą a dachem. Obecnie mam tam dziurę i wiatr sobie hula w najlepsze. Od zewnątrz będę ocieplał styropianem 20cm i dojadę nim do góry. A od wewnątrz czym ocieplić? Jedni polecają styropian, zaś inni wełnę. Dodam tylko, że mam pełne deskowanie i pape na dachu, A między krokwie mam zamiar dać wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 31.08.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 wełnę musisz wyprowadzić w taki sposób aby łączyła się z ociepleniem ścian. PAmiętaj również o wykonaniu szczeliny wentylowanej między deskowaniem a wełną . Wówczas unikniesz kłopotów z wykraplaniem się kondensatu na deskach. Oczywiście będzie konieczne zastosowanie otworów wlotowych do szczeliny (grubośc szczeliny powinna mieć 3-6cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 31.08.2021 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Kolega na czas nim będzie ocieplał ściany przykręcił plyty osb od zewnątrz do murłaty i zakrył przestrzeń między krokwiami , też ma pełne deskowanie nakrokwiowe, na yt widziałem podmurówki od środka które sposoby są dobre ? Ja nie mam deskowania od zewnątrz wjechałem styropianem pod sam dach/ membranę a od środka właśnie dziś mi pianują poddasze , piana dochodzi do styropianu i murłata ocieplona z zewnątrz , wewnątrz i od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.08.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Kojarzycie markę Doerken (m. in. membrany dachowe, produkcja DE - liczący się gracz).?Otóż ich ekspert techniczny, z którym rozmawiałem telefonicznie i mailowo twierdzi, że w przypadku zastosowania membrany Delta Maxx Plus nie ma konieczności wykonywania pustki wentylacyjnej między ociepleniem dachu, a deskowaniem z uwagi na właściwości membran, których oczywiście nie posiadają papy - czyli wysoka paroprzepuszczalność.Oczywiście idąc dalej nie ma konieczności wykonywania wylotu w kalenicy. Dwóch dekarzy zapytanych o to potwierdza te słowa, mój kierbud również, tak jak i dobry kolega, który stawia Lidle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 10.09.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Na YT jest filmik, jak zrobić zabezpieczenie przed gryzoniami w tamtym miejscu przy pomocy metalowej siatki wkręconej między murłatę a krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.09.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Podepnę się pod temat. Panowie od elewacji dojechali mi styropianem do dolnych pasów wiązarów. Jak teraz zrobić przejście do izolacji poziomej na stropie? Dokleić jeszcze w pionie styropianu czyli zrobić taki murek i dosunąć do niego wełnę? Czy położyć na styropianie który na równo jest z wieńcem wełnę mineralną z izolacji poziomej żeby ocieplić wieniec?? Murłaty nie mam bo wiązary leżą na przekładkach z folii na wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m13_94 21.10.2022 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Mam identycznie, jak rozwiązałeś temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts