Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie między murłatą a dachem

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam mętlik w głowie jak poprawnie wykonać ocieplenie między murłatą a dachem. Obecnie mam tam dziurę i wiatr sobie hula w najlepsze.

Od zewnątrz będę ocieplał styropianem 20cm i dojadę nim do góry. A od wewnątrz czym ocieplić? Jedni polecają styropian, zaś inni wełnę. Dodam tylko, że mam pełne deskowanie i pape na dachu, A między krokwie mam zamiar dać wełnę.

wełnę musisz wyprowadzić w taki sposób aby łączyła się z ociepleniem ścian. PAmiętaj również o wykonaniu szczeliny wentylowanej między deskowaniem a wełną . Wówczas unikniesz kłopotów z wykraplaniem się kondensatu na deskach. Oczywiście będzie konieczne zastosowanie otworów wlotowych do szczeliny (grubośc szczeliny powinna mieć 3-6cm)

Kolega na czas nim będzie ocieplał ściany przykręcił plyty osb od zewnątrz do murłaty i zakrył przestrzeń między krokwiami , też ma pełne deskowanie nakrokwiowe, na yt widziałem podmurówki od środka które sposoby są dobre ?

Ja nie mam deskowania od zewnątrz wjechałem styropianem pod sam dach/ membranę a od środka właśnie dziś mi pianują poddasze , piana dochodzi do styropianu i murłata ocieplona z zewnątrz , wewnątrz i od góry

Kojarzycie markę Doerken (m. in. membrany dachowe, produkcja DE - liczący się gracz).?

Otóż ich ekspert techniczny, z którym rozmawiałem telefonicznie i mailowo twierdzi, że w przypadku zastosowania membrany Delta Maxx Plus nie ma konieczności wykonywania pustki wentylacyjnej między ociepleniem dachu, a deskowaniem z uwagi na właściwości membran, których oczywiście nie posiadają papy - czyli wysoka paroprzepuszczalność.Oczywiście idąc dalej nie ma konieczności wykonywania wylotu w kalenicy. Dwóch dekarzy zapytanych o to potwierdza te słowa, mój kierbud również, tak jak i dobry kolega, który stawia Lidle.

• 2 weeks później...

Podepnę się pod temat.

Panowie od elewacji dojechali mi styropianem do dolnych pasów wiązarów. Jak teraz zrobić przejście do izolacji poziomej na stropie? Dokleić jeszcze w pionie styropianu czyli zrobić taki murek i dosunąć do niego wełnę?

Czy położyć na styropianie który na równo jest z wieńcem wełnę mineralną z izolacji poziomej żeby ocieplić wieniec??

Murłaty nie mam bo wiązary leżą na przekładkach z folii na wieńcu.

embed.php-15.jpg

• 1 year później...