Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić pompę Wilo

Kaczo

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam na parterze podłogówkę, na piętrze kaloryfery. Na parterze miałem rozdzielacz (wyłącznie na podłogówkę na parterze) na 4 pętle. Z kotła musi więc wychodzić w jakiś sposób rozdzielona woda CO na piętro oraz do mieszacza. W zw. z tym rozbudowałem rozdzielacz o pompę i zestaw mieszający wraz z przekażnikiem włączającym i wyłączającym pompę w razie potrzeby dogrzania parteru. Na rotametrach ogarniam sobie pętle podłogówki. Wszystko super.

1. Tu jednak pojawia się pytanie. Jak w takim wypadku ustawić pompę? Domyślnie jest "Stała prędkość obrotowa, charakterystyka III". Wg instrukcji przy podłogówce warto przestawić na "Stała różnica ciśnień" jeśli instalacja to tylko podłogówka. I tu: czy mam patrzeć na część instalacji ZA pompą (gdzie mamy faktycznie tylko podłogówkę) czy mam rozpatrywać instalację w całym domu, także z tym co jest przed pompą? Wtedy stała różnica ciśnień chyba nie powinna być stosowana?

2. Nie do końca rozumiem też kwestię nastaw/charakterystyki. Czy dobrze rozumiem, że np. I pompuje więcej ale nie jest w stanie wypompować wysoko, gdy III ma możliwość pompować wyżej ale mniej na minutę? Jeśli pompa jest zamontowana 20-30 cm nad podłogą gdzie jest ogrzewanie podłogowe (które jest tylko na parterze) to jaką powinienem ustawić charakterystykę? Ew po czym poznać, że jest błędna?

3. Od jakiego przepływu na rotametrach powinienem zaczynać ustawianie? Aktualnie zrobiłem sobie 2l/m i 3l/m w dłuższych pętlach jednak nie jestem pewien czy to nie za dużo - strzelałem na oko.

Tu instrukcja dla podobnej pompy: Wycinek z instrukcji w załączniku. dzaAAsX.jpg

Edytowane przez Kaczo

Skoro masz zawór mieszający to za nim musi być pompa i ustawiasz ja na tryb zgodnie z zaleceniem dla podlogowki czyli stała różnica ciśnień.A na który bieg w obrębie tego trybu to już zależy od wymaganego globalnego przepływu.Gdyby był projekt na OP to w nim są podane przepływy dla poszczególnych pomieszczeń a gdy gdy go nie ma to trzeba metoda prób i błędów tylko to proces czasochłonny.Ustawiasz na rotametrach powiedzmy 1,5lmin i przez dłuższy okres czasu obserwujesz temp.w danym pomieszczeniu gdy jest za zimno zwiększasz przepływ na rotametrze(trach) dla tego pomieszczenia a jak za ciepło to zmniejszasz i tak aż do osiągnięcia pożądanej temp dla każdego pomieszczenia.Tylko pomiędzy poszczególnymi regulacjami musi być kilkugodzinny odstęp ze względu na bezwładność podlogowki.Jeszcze tylko jedna informacja dla takiej regulacji potrzebny jest kilkustopniowy mróz,