Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w naprawie napełniczaki WC

thenojs

Recommended Posts

Cześć.

Na początku się przywitam, gdyż to mój 1 post. Mam na imię Sebastian, mam 20 lat i jestem z Bydgoszczy.

Od razu na początku zaznaczę, że moj problem jest zapewne dla was bardzo błachy, aczkolwiek przyznam się szczerze - całe życie spędziłem przed komputerem (programista), także nie mam zielonego pojęcia o żadnych robótkach/remontach. Lepiej zacząć później niż nigdy .. :D

Mój problem: od paru dni bardzo wolno napełniała sie spłuczka w łazience. Po otworzeniu ramek okazało się, że jak na poniższym zdjęciu nr 1., kółeczko jakie zrobiłem na czerwono mocno syczy w trakcie napełniania i kapie woda. Mój strzał jest taki, że ten mechanizm musi być cały zapchany i przy napełnianiu nie ma jak iść porządne ciśnienie?

Mój plan to rozkręcić to całe co zaznaczyłem zielonym kółeczkiem (strzelam, że to napełniaczka), jak już wyciągne rozkręcic wszystkie elementy i przeczyścic (strzelam, że tam dużo kamienia musi być). Jak sie na to zapatrujecie?

Jeżeli jest to ok plan, to też mam pytanie odnośnie samego zakręcenia wody. Jak wiadomo przed rozkręceniem powinienem ją zakręcić, chciałem to zrobić pokrętłem na 1 zdjeciu które zaznaczyłem na żółto, jednak jest ono nie do ruszenia praktycznie... a nie chce urwać. Więc plan mam po prostu zakręcić calą wodę w mieszkaniu - i tutaj nasuwa się pytanie, czy to co znalazłem w drugiej łazience, na Zdjęciu 2, to 2 pokrętła od wody (zimna i cieła) i wystarczy je przesunąc w bok?

Dziekuje z góry za porady i przepraszam, że przychodzę z takim żałosnym problemem.

Zdjęcie 1:

1.jpg

Zdjęcie 2:

2.jpg

Zakręcenie wody w domu - obrócić czerwone ramię prawdopodobnie w prawo o 90 stopni. Licznik z niebieską tarczą - woda zimna, licznik z czerwoną tarczą - woda ciepła.

Ten zawór napełniający to już trochę lat ma. Jest możliwe, że na wejściu jest małe sitko, na którym zebrały się drobne nieczystości. Może wystarczy przeczyścić.

Najwyżej trzeba będzię kupić nowy zawór:).

Miłej zabawy.