Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docinanie maskownicy/ościeżnicy - czym?

Recommended Posts

Witajcie,

Jaki sprzęt polecacie do cięcia wzdłuż ościeżnicy drzwi wykonanej z MDF? Muszę ją dociąć bo obok mam ścianę prostopadłą i nie jestem w stanie nałożyć maskownicy ościeżnicy na ścianę.

Jaki sprzęt kupić aby to wykonać? Czy raczej polecacie udać się do stolarza aby to machnął na stole pod zaznaczony przeze mnie wymiar?

Jak masz to zrobić jednorazowo, to stolarz będzie najlepszą opcją. Zaznacz z luzem, tak by weszło w najwęższym miejscu.

Ja najchętniej tnę na małej pile stołowej (zwykła, tania za ok 300zł). Czasem elektryczną pilarką ręczną ze "zderzakiem".

Znajomy używa struga / hebla elektrycznego.

Najlepszy jest stolarz. Druga opcja, to ręczna pilarka. Wtedy robisz próbę na innej płycie, sprawdzasz, jaka jest odległość cięcia od prowadnicy. Jeśli już to wiesz, potrzebna jest prosta listwa, którą trzeba umocować wkrętami czy ściskami i wzdłuż niej, ciąć. Tak ciąłem najtwardsze listwy z egzotycznego drewna. Piłą stołową (formatówką) tak dobrze nie utniesz.

Ps. Piła z podcinakiem? Kto ma takie cudo oprócz konkretnych zakładów produkcyjnych?

Najlepszy jest stolarz. Druga opcja, to ręczna pilarka. Wtedy robisz próbę na innej płycie, sprawdzasz, jaka jest odległość cięcia od prowadnicy. Jeśli już to wiesz, potrzebna jest prosta listwa, którą trzeba umocować wkrętami czy ściskami i wzdłuż niej, ciąć. Tak ciąłem najtwardsze listwy z egzotycznego drewna. Piłą stołową (formatówką) tak dobrze nie utniesz.

W tym temacie mam dokładnie odwrotne zdanie. Tnę na co dzień...

Pila z podcinakiem to standardowe wyposazenie mniejszych firm robiacych formatki meblowe, wieksze firmy maja specjalne kombajny

Jednorazowo można jechać. Robiąc w tym stale nie wyobrażam sobie jazdy z każdą opaską (często do przycięcia mam więcej niż zostaje w całości) do stolarza. Jasne że dotną ładnie. O ile ściana jest idealne prosta, to ok. A jak się pojawi krzywizna na tynku (norma) to nadal będzie widać dziurę, którą najlepiej jest zaakrylować (zabezpieczając tym miejsce cięcia).