Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System Izodom 2000 a silikat + ocieplenie, porównanie kosztów m2 ściany zewnętrznej

Recommended Posts

Czy kotoś porównywał koszt budowy w systemie szalunku traconego Izodom w stosunku do ściany 2 warstwowej z silikatu ?

Zalety kształtek to moim zdaniem :

- lepsza szczelność budynku

- ograniczenie kosztów robocizny, szybkość budowy

- możliwość samodzielnej pracy przy montażu bloczków

Minusy

- cena elementów systemu

Otrzymałem cennik kształtek styropianowych, koszt elementu podstawowego to :

SYSTEM KING BLOK U=0,15 W/m2K U=0,14 W/m2K

MC 2/35 element podstawowy 200/35/25

EPS netto 106,19 zł 130,61 zł - m2 261,22 zł brutto + beton 0,15 m3 ( pewnie mniej bo nie wypełni całej przestrzeni idealnie )

NEO netto 122,12 zł 150,20 zł

SYSTEM SUPER KING BLOK U=0,15 W/m2K U=0,14 W/m2K

MC 2/45 element podstawowy 200/45/25

EPS netto 137,24 zł 168,81 zł - m2 337,62 zł brutto + beton 0,15 m3 ( pewnie mniej bo nie wypełni całej przestrzeni idealnie )

NEO netto 157,83 zł 194,13 zł

Skłaniam się ku EPS, różnica w stosunku NEOprenu U=0,01 W/m2K nieadekwatna do ceny, przy systemie SUPER KING BLOK ogrzewanie to raczej kable grzewcze z racji mniejszych nakładów inwestycyjnych.

Nie wiem jak wygląda koszt ściany z silikatów + ocieplenie styropianem, dom budowałem 5 lat temu i ceny materiałów i robocizny mocno się zmieniły.

Zapraszam do merytorycznej dyskusji popartej argumentami i doświadczeniem.

Miejsce: Wrocław (więc raczej drożej niż taniej)

Murowanie z silikatu 18cm, cena robocizny że stycznia tego roku: 50zl /mkw

Koszt bloczka silikatowego brutto z mają tego roku: 4,17zl. Wchodzi 18 bloczków na mkw.

Do tego za transport 25 palet prosto z fabryki (30km) płaciłem 738 zl brutto.

Teraz docieplenie. Koszt materiału musisz sam policzyć. Jak ostatnio pytałem, to za robociznę, zrobienie elewacji na gotowo to 140 zl/mkw

Kiedyś byłem zachwycony Izodom i rozważałem budowę w tym systemie.

Zrezygnowałem jak spaliła się stodoła sąsiadująca z domem zbudowanym w tradycyjnej technologii ocieplonym styropianem.

Elewacja do wymiany, tynk z siatką jakoś się jeszcze trzymał, ale styropian się stopił.

Z Izodomu zostałaby kratownica z betonu.

Kiedyś byłem zachwycony Izodom i rozważałem budowę w tym systemie.

Zrezygnowałem jak spaliła się stodoła sąsiadująca z domem zbudowanym w tradycyjnej technologii ocieplonym styropianem.

Elewacja do wymiany, tynk z siatką jakoś się jeszcze trzymał, ale styropian się stopił.

Z Izodomu zostałaby kratownica z betonu.

W tym systemie zamiast cegły masz 15 cm betonu, w obu przypadkach elewacja do wymiany.

• 3 weeks później...