Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścian szczytowych poddasza

Mateusz_Legnica

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników,

Niedawno została wykonana u mnie izolacja termiczna poddasza pianą PUR. Chciałbym ocieplić również sciany szczytowe poddasza, są to ściany w kierunkach północ południe ale do końca nie wiem czy np. izolując od wewnątrz mur nie będzie mi sie skraplać woda. Wentylacja jaka mam to wentylacja kominowa poddasza oraz wentylacja mechaniczna w oknach. Mur od zewnątrz nie jest izolowany. Moje pytanie do doświadczonych fachowców brzmi następująco:

Czy mogę ocieplić sciany szczytowe po całości styropianem np. 15cm od wewnątrz? Czy zalecacie np. ocieplić najpierw od zewnatrz później od wewnatrz.

Sciany szczytowe składają sie z samego betonowego bloczka grubosci 20/30cm

Dom wykonany jest na tzw. poduszce powietrznej czyli patrząc od wew. cegła, wełna, bloczek betonowy.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

• 2 months później...
Ściany powinny być izolowane od zwenątrz zgodnie z zasadami firzyki budowli i ze sztuką budowlaną. Jak zaizolujesz ściane zewnętrzną od wewnątrz i para wodna ktora na zasadzie różnicy ciśnień przeniknie przez warswtę ocieplenia natrafi nastepnie na zimna ścianę zewnętrzną to po prostu się wykropli. W konsekwencji ściana taka może ulec zagrzybieniu o czym wiedział nie bedziesz bo bedziesz miał to wszystko przykryte styropianem. Najpierw zastososuj izolację od zewnątrz.