spik3r 01.09.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Witam, potrzebuje porady: Mam okazję kupić działkę rolną 3000m2 z taką oto treścią: "Sprzedam działki rolne z możliwością uzyskania warunków zabudowy" "Działki nie są obiektem miejscowym planem zagospodarowania." Sprzedający twierdzi, że można na takich działkach postawić dom nie będąc rolnikiem .Mówi, że do 3000m2 działkę taką może kupić każdy i jak twierdzi nie będąc rolnikiem, na takiej działce można postawić dom. Czy możecie Państwo mi powiedzieć jak jest naprawde z tą historią o 3000m2 działki rolnej? Czy muszę szukać tylko i wyłącznie działki która jest przekształcona na budowlaną, czy można właśnie kupić działke od 3000m2 i trochę oszczędzić nie kupująć budowlanej? Czy taką działkę trzeba odralniać, zmieniać plan zagospodarowania przestrzennego itd co wiążę sie z tym, że można tego nawet nie załatwić nigdy,,Pogubiłem się i proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruhh 09.12.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Działki rolne do 1 hektara możesz kupić jako osoba nie będąca rolnikiem. Działki nie są objętem MZPZ, więc warto przed zakupem wystąpić do gminy o wydanie warunków zabudowy. Taką działkę trzeba odrolnić, warto dowiedzieć się jakiej jest klasy grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa_G 09.01.2022 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Koniecznie należy zweryfikować w gminie na podstawie albo Warunków zabudowy albo Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego, co można tam budować. Ponieważ może się okazać, że nasz wymarzony dom tam nie powstanie, bo np. jest zapis o maksymalnej powierzchni zabudowy. Jednocześnie odrolnienie działki może stanowić problem, zwykle finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts