Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno i budowa na działce rolnej 3000m2

spik3r

Recommended Posts

Witam, potrzebuje porady:

Mam okazję kupić działkę rolną 3000m2 z taką oto treścią:

"Sprzedam działki rolne z możliwością uzyskania warunków zabudowy" "Działki nie są obiektem miejscowym planem zagospodarowania."

Sprzedający twierdzi, że można na takich działkach postawić dom nie będąc rolnikiem .

Mówi, że do 3000m2 działkę taką może kupić każdy i jak twierdzi nie będąc rolnikiem, na takiej działce można postawić dom.

Czy możecie Państwo mi powiedzieć jak jest naprawde z tą historią o 3000m2 działki rolnej? Czy muszę szukać tylko i wyłącznie działki która jest przekształcona na budowlaną, czy można właśnie kupić działke od 3000m2 i trochę oszczędzić nie kupująć budowlanej?

Czy taką działkę trzeba odralniać, zmieniać plan zagospodarowania przestrzennego itd co wiążę sie z tym, że można tego nawet nie załatwić nigdy,,

Pogubiłem się i proszę o rady.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Koniecznie należy zweryfikować w gminie na podstawie albo Warunków zabudowy albo Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego, co można tam budować. Ponieważ może się okazać, że nasz wymarzony dom tam nie powstanie, bo np. jest zapis o maksymalnej powierzchni zabudowy.

Jednocześnie odrolnienie działki może stanowić problem, zwykle finansowy.