Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granica działki.

Slavo

Recommended Posts

Zamierzam kupić działke budowlaną, ale ta wymarzona ma nieścisłości zwązane z różnicami między granicami prawnymi a granicą użytkowania. Niby rzecz nie jest duża - dotyczy skrawka o szerokości 1 metr, ale ciekawy jestem co z tym ewentualnie będę mógł zrobić po zakupie. Dodam, że powierzchniowo wszystko się zgadza - w drugim końcu działki granica jest też przesunięta o 1 metr. Czy ktoś ma doświadczenia w takich sprawach?

Nie za bardzo ruzumiem co jest nie tak, możesz to sprecyzować bo jeśli granica przesunięta o 1m to i powierzchnia mniejsza?!?

Mimo to spróbuję odpowiedzieć: jeśli stan faktyczny nie zgadza się ze stanem w ewidencji gruntów to wynajmij geodetę, a on wyznaczy Ci w terenie granice działki (faktyczne), liczy się to co jest w ewidencji. Warto też sprawdzić Księgę Wieczystą tam powinna być ta sama powierzchnia działki.

Niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem, przepraszam - jestem ze tak powiem "dziewica" na Forum...

Ogladalem w Urzedzie Gminy mape z ewidencji gruntow i tam sa zaznaczone dwie granice : przerywana kreska granice prawne, a wiec zgodne z ksiega wieczysta a druga kreska ciagla - granice uzytkowania. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest to, ze sasiad wiele lat temu (to jest moje przypuszczenie) zalatwil sobie z ojcem obecnego wlasciciela zmiane granic ze wzgledu na lepszy wjazd na posesje od frontu. Jednoczesnie przesuneli plot na tylach dzialek o taka sama odleglosc co spowodowalo ze powierzchnia calkowita obu dzialek nie zmienila sie. Pewnie nie jest to duzy problem, ale nauczony doswiadczeniem wolalbym uniknac problemow przy tak waznej decyzji zyciowej, stad moje pytanie na Forum. Ciekawy jestem jak to jest od strony prawnej: granica prawna i granica uzytkowania. W gminie nie bylo nikogo zyczliwego ktory by mi to wyjasnil...

Zapytaj w gminie gdzie wolno Ci zrobić ogrodzenie oraz którą granicę należy brać pod uwagę przy wyznaczaniu minimalnych odległości domu od granic działki. Jak działka duża to drugi argument jest mniej istotny. Suma sumarum jak się opłaci kupić ta działkę (korzystna cena) nawet przy założeniu braku możliwości wykorzystania tego pasa trzeba brać, zawsze z drugiej strony ogrodzenia możesz posadzić kwiaty lub inne roślinki.