Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie rynien - czym zasypać rurę drenażową

frytkiicola

Recommended Posts

Hej,

za niedługo planuje wykonać na działce odwodnienie z rynien do kanalizacji burzowej. Początkowo chciałem zrobić to tak że rurą PCV odsunać się od domu na 1,5m a potem połączyć to z rurą drenażową z dziurami i rurą wpiąć się do kanalizacji burzowej. Sam fundament to płyta a grunt to około 40cm ziemi i potem już glina. Jednak czytając inne tematy widzę że jest to błąd i powinienem użyć pełnej rury drenażowej i tak chcę to zrobić.

Pytanie jednak - czy taką pełną rurę drenażową powinieniem otulić w geowłókninie i zasypać żwirem czy z tego powodu że jest to pełna rura to mogę to pominać? Czy może uzyć tylko geowłókniny?

Zdecyduj się bo ci sie coś poplątało. Rura....Czy drenażowa czy kanalizacyjna bierz tańsze , standardowo obsypuje i zagęszcza się piachem. Ale na swoim możesz pominąć ten piach.

Ten rewelacyjny pomysł z rozsączaniem perforowaną rurą drenarską dobry pod żywopłot, owszem lepiej w geowłókninie korzenie nie bedą przepływu wody hamowały . Ale musisz pokombinować dużą pojemność tych rur . Aby na wodę z dachu starczyło z tych półgodzinnych opadów deszczu. No obfitych. A nadmiar odpływem do burzówki . Tu odpływ do burzówki musi być tą średnice wyżej od tej podlewającej żywopłot.

A jeszcze lepiej to bajorko jak działka pozwala zrobić jako retencję, jak POPiS chce, przytulisz dotację

Hej,

za niedługo planuje wykonać na działce odwodnienie z rynien do kanalizacji burzowej. Początkowo chciałem zrobić to tak że rurą PCV odsunać się od domu na 1,5m a potem połączyć to z rurą drenażową z dziurami i rurą wpiąć się do kanalizacji burzowej. Sam fundament to płyta a grunt to około 40cm ziemi i potem już glina. Jednak czytając inne tematy widzę że jest to błąd i powinienem użyć pełnej rury drenażowej i tak chcę to zrobić.

Pytanie jednak - czy taką pełną rurę drenażową powinieniem otulić w geowłókninie i zasypać żwirem czy z tego powodu że jest to pełna rura to mogę to pominać? Czy może uzyć tylko geowłókniny?

Możesz to pominąć.

Jednak lepiej gdybyś w ogóle nie stosował rur drenażowych, a wszystko zrobił w pomarańczowych PCV. Odprowadzając od domu te 1.5m ze wszystkich rur spustowych np srednica 110mm, wepnij do jednej 160mm i ja podlacz do kanalizacji burzowej.

To sposób zdecydowanie bardziej długowieczny.

Hej,

Zasadniczo jeśli odprowadzasz czystą wodę deszczową z dachu do kanalizacji deszczowej tzw. burzowej to nie używasz rur drenażowych (tych z dziurami). Stosowanie takich rur jest niezgodne ze sztuką poza tym stosowanie rur drenażowych może spowodować nawadnianie gruntu wokół fundamentów w czasie opadów. Pełnych rur kanalizacyjnych nie trzeba zabezpieczać ani geowłókniną ani zasypywać żwirkiem.

Rury drenażowe zabezpiecza się kruszywem i/lub geowłókniną wtedy gdzie mają one drenować grunt wokół budynku czyli zbierać wodę np. do kanalizacji deszczowej. Takie zabiegi mają przeciwdziałać zamulaniu się tych rur.