rafmax 05.09.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Witam, bardzo proszę o podpowiedź jak wpiąć w instalację z kotłem węglowym kociol gazowy niedźwiedź condens. Jest to kocioł stojący o pojemności wodnej 100 litrów bez pompy obiegowej.Obecnie ogrzewanie realizują 3 pompy obiegowe: od co, od cwu oraz od podlogowki. Za piecem węglowym mam zawór czterodrozny a następnie przydrożny na podłogę. Zależy mi na tym aby nie dokładać kolejnych pomp i żeby kocioł gazowy uruchamiał się jak węglowy wygaśnie.Jak to połączyć,jak rozwiązać kwestię sterowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.09.2021 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 termostat. Piec węglowy wygaśnie temperatura spadnie poniżej nastawionego poziomu i gazowy wystartuje z ogrzewaniem. Albo przy piecach nic nie robić tylko na termostacie gazowego ustawić niską temperaturę powietrza np 16 stopni. Piec węglowy będzie raczej już wygaszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 06.09.2021 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Rozumiem, a jak rozdzielić obieg? W sensie jak mi wygaśnie w węglowym żeby pompki które już mam ciągnęły wodę z gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts