edyta123 09.12.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Witam Forumowiczow! Zastanawia mnie jakie ma znaczenie wieniec na sciankach fundamentowych domu niepodpiwniczonego? Mam na mysli dom pietrowy (czy tez z poddaszem uzytkowym). Czy w takim przypadku wieniec jest konieczny? Dlaczego niektore projekty maja takowy, a w niektorych go nie ma? Z gory dzieki za wyjasnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 09.12.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Wg mnie nie ma żadnego. Po co komu wieciec na fundamencie, który siedzi w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta123 09.12.2004 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 O - jak milo - wreszcie ktos sie odezwal Te bloczki fundamentowe to okolo pol metra z tej ziemi wychodza (poziom zerowy jest na takiej wysokosci). Chetnie dowiedzialabym sie czy w projektach innych forumowiczow jest wieniec na bloczkach fundamentowych (oczywiscie caly czas jest mowa o domkach bez piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 09.12.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Byl kiedys taki watek: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16802&highlight=lmb24 W nim i ja wypisywalem swoje watpliwosci. W efekcie zrobilem zgodnie projektem, tj. wieniec na scianie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 10.12.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 U mnie nie było w projekcie, dodałam sama. Taki wieniec ma sens głównie jeśli masz wysokie ściany fundamentowe i podłoże masz wątpliwe. Dając taki wieniec masz 100% pewność, że gdy ci grunt "siądzie" nie popękają ci ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts