Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzupełnienie ubytku w wylewce pod panele

Boshoo

Recommended Posts

Witam. Jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o takie sprawy dlatego proszę o pomoc. Robię mały lifting mieszkania. Skulem 2 płytki z podłogi żeby wyrównać je ze ścianami. I w to miejsce będą klafzione panele. I teraz muszę jakoś uzupełnić ten ubytek po płytkach i zrównać z wylewką w pokoju. Tyle że jeszcze pod tymi płytkami odkryłem jakieś drewniane deski/listwy. Czy tak mały ubytek wystarczy zalać i wyrównać klejem do płytek czy musi być wylewka np betonowa? Czy trzeba jakoś zabezpieczyć te deski? Folia? Imregnacja? Czy na tak mały kawałek trzeba jakaś siatke wzmacniająca dawać? Dziura 20 cm/80 cm

Pozdrawiam

Początkujący amator

Możesz spokojnie wyrównać klejem do płytek, po wyschnięciu pomaluj gruntem - lub np farbą emulsyjną(zabezpieczysz przed ewentualnym pyleniem) rozściel matę i ułóż panele zgodnie ze sztuką.

Ubytku nie musisz wzmacniać dodatkowym zbrojeniem. Gdy klej będzie wysychał (a jego grubość będzie znaczna) może popękać i trochę się skurczyć jeśli w trakcie schnięcia zwilżysz go wodą i dodatkowo zatrzesz uzyskasz gładką powierzchnię.

Hej jeszcze mam takie pytanko. Jak bardzo równa musi być posadzka pod panele? Panele laminowane 8 mm, podkład xps 5 mm. Czy jakieś małe dziury, pęknięcia, zagłębienia itp jakoś wyrównać? Jeśli tak to czym? Może być masa szpachlowa naprawcza? Czy czymś innym trzeba? Poziom jest tylko taka wylewka z 10 letnia jest i trochę słabo wygląda.