Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

użytkowanie wieczyste - jak przekształcić na własność??

Arek99

Recommended Posts

czy można i jeśli tak to jak, użytkowanie wieczyste gruntu nabyte od gminy w 2001r.? wiem, że do jakiegoś określonego roku można było to sprawnie i niskimi kosztami zrobić. Jak jest teraz, może ktoś wie?

teraz chyba jest mozliwość trzeba po prostu dzwonić do gminy i zapytac, a technicznie rzecz polega na dopłacie do rożnicy w cenie prawa własności od uzytkowania wieczystego, domagaj sie uwzględnenia tzw. pierwszej opłaty za uzytkowanie o ile ja wniosles, jest zwykle wieksza od pozostalych, pozdrawiam

Tylko rada gminy poprzez uchwałę może się zgodzić na zmianę użytkowania wieczystego na własność. Uchała może dotyczyć wszystkich gruntów lub może być podjęta tylko dla Twojej działki. Później rzeczoznawca wylicza wartośc gruntu i wysokość dopłaty. Jest na to wzór i jak chcesz to mogę go znaleźć. Generalnie zasadą jest - im niej czasu do końca okresu użytkowania wieczystego tym większa dopłata.

• 15 years później...
Tylko rada gminy poprzez uchwałę może się zgodzić na zmianę użytkowania wieczystego na własność. Uchała może dotyczyć wszystkich gruntów lub może być podjęta tylko dla Twojej działki. Później rzeczoznawca wylicza wartośc gruntu i wysokość dopłaty. Jest na to wzór i jak chcesz to mogę go znaleźć. Generalnie zasadą jest - im niej czasu do końca okresu użytkowania wieczystego tym większa dopłata.

Można poprosić o ten wzór ?