override23 12.09.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Witam wszystkich, chciałbym się Was poradzić (nie wiem czy temat we właściwym dziale) w sprawie problemu z wilgocią. Tydzień temu zauważyłem nad listwą przypodłogową mokrą plamę. Po zdjęciu listew okazało się, że wilgoć rozciąga się od rogu pokoju po obu ścianach. Najbardziej mokro było na ścianie, na której na zewnątrz jest rynna. Sprawdziłem w innych pokojach. Problem także w drugim pokoju (najbadziej mokro także w rogu) oraz w salonie. Niedawno miejsce miały intensywne opady deszczu. W tygodniu był technik z firmy specjalizującej się w lokalizacjach przyczyn wilgoci oraz suszeniu. Jako przyczyna wskazany został nieszczelny silikon w brodziku i brak izolacji na podłodze pod brodzikiem. Technik uważa, że woda lała się niżej i mogła się rozejść po całym domu i wyjść w różnych pomieszczeniach. Na pewno brodzik jest do poprawienia, ale mam obawy czy to faktycznie przyczyna. Obawy wynikają z tego, że zbiegło się to z tymi obfitymi opadami. Chciałbym rozpocząć suszenie, ale to inwazyjny temat, bo będą robione nawiercenia w podłodze i chciałbym mieć pewność, że wskazana przyczyna jest faktycznie trafna (żeby nie musieć suszyć ponownie...). Dom jest dosyć nowy, oddany w 2015 roku do użytku, kupiłem go od poprzednich właścicieli, więc nie mam pełnego obrazu jak jest zbudowany, czy nie ma np. problemu z izolacją (co pewnie też mogłoby być przyczyną). Nie wiem po prostu jak temat ugryźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts