Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie poddasza nieużytkowego

karoldz1990

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc.

Dom starszy 2 piętrowy + piwnica. Elewacja ocieplona 15cm.

Mamy nieocieplone poddasze - wykorzystywane do przechowywania rzeczy i mebli.

Nie mamy szans na dodatkową wylewkę i styropian na podłodze, gdyż mamy drzwi balkonowe na 0 z aktualnym poziomem.

Pytanie czy jest w ogóle sens ocieplać wełną dach? Dół będzie pewnie nagrzewał to poddasze ale jakie inne wyjście aby nie przerabiać drzwi balkonowych?

Z góry dzięki za pomoc.

Ale trzeba też mieć na uwadze że schodami będzie schodzić rzeka zimnego powietrza , ja właśnie dociepliłem najtańszą wełną 30 cm dach i to był strzał w dychę bo nawet w mrozy ok 17-20 stopni na poddaszu mam plus 15 stopni i całość fajnie stabilizuje temperatury do tego stopnia że ogrzewania w mrozy na 3 dni mogę wyłączyć i temp spadnie w domu o ok 2 -3 stopnie .

Nie posadzka jest narazie w 1/3 goła bo nie chce mi się tam robić pokoi w sumie nie ma dla kogo , też chciałem docieplić tylko posadzkę ale jak widziałem jakie temperatury w mrozy cisną mi się do domu drzwiami z góry to zrezygnowałem i dociepliłem dach i to był strzał w dychę bo teraz nawet drzwi mogą być otwarte a w całym domu ciepło łącznie z nieogrzewanym poddaszem i to mi się podoba .

Robiłem to tak , najpierw przykręcałem do krokwi z boku wieszaki grzybkowe potem ciąłem wełnę 15cm grubości na 100 cm kawałki i wkładałem między krokwie i sznurkiem zabezpieczałem (w rolniczym 2km za 60 zł ) następnie szła druga warstwa 15cm w poprzek w całości następnie zatrzaskiwałem profile i do profili na taśmie dwustronnej przelepiłem folię paroprzepuszczalną a zimą w wolnym czasie przykręcałem karton gipsy na gotowo i teraz po podłogach mam 200m2 parter oraz piętro i w mrozy na kotle pokazuje max 4,5kw a w lajtowe zimy przeważnie od 2-3kw i cały dom ciepły a ma swoje lata bo budowany za Hitlera jeszcze z pustką powietrzną a na to 12cm grafitowego poszło.