JODA 26.08.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Cześć!Jettem na etapie zbierania ofert od firm budowlanych.Chłopcy za budowę(robocizna) fundametów + ściany fundamentowe zaśpiewali 14000PLN.Czy ktoś wie ile to powinno rzeczywiście kosztować?rejon - Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.08.2002 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 -10000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JODA 26.08.2002 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Dzięki ckwadratja się na TYM NIE ZNAM,ale z rękawa strzeliłem 5000PLNpozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 JOda , masz na myśli sama robociznę, czy cenę z materiałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.08.2002 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Joda - za 14 tys. to ja sie umowilem na caly stan surowy otwarty (z dachem pod papa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.08.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Zielona też mniej wiecej na tyle (nawet z kryciem dachu). A mi piąta ekipa zaproponowała 2 razy mniej niż pierwsza ale i tak ponad dwa razy więcej niż to co tu czytam Już sam nie wiem czy się cieszyć czy szukac dalej. A w tym tygodniu mam podpisac umowę z "ekipą" bo już pora zaczynać. Do JODA: 14 tys. to zdecydowanie za dużo. 5 tys. to dobra cena (dla ciebie) ale mało która ekipa się zgodzi. Nie powinieneś się zgadzać na więcej niż 10 tys. BTW. Fundament to 1-2 tygodnie pracy dla 2-4 ludzi. Prostych ludzi z łopatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.08.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Oj bardzo prostych. Ja z teściem, ojcem i murarzem /wymurował ścianki fundamentowe w 1,5 dnia/ zrobiliśmy stan zero w 2 tygodnie z podłogą na gruncie i izolacjami poziomowymi i pionowymi. Postsze niż ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 28.08.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Joda.To bardzo dużo. Tyle biorą za fundamenty i ściany. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2002-08-28 22:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 29.08.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 U mnie w poniedziałek na plac budowy wchodzi ekipa uważana za drogą ale solidną i biorą mi za fundament /zdjęcie humusu + materiały+robocizna+praca sprzętu+kierownik tego etapu budowy /16,5 tyś.Z tym,że moja rola w tym przedsięwzięciu ogranicza się tylko do zapłacenia faktury.Nie ma jednak przlicznika na zaoszczędzone nerwy i zdrowie zatem jest to i dużo i mało.Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 29.08.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Te 16,5 tys. to wcale nie wygląda drogo. Jeśli domek ma ponad 150 m2 to już będzie zaczynało być nawet tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Za wykonanie fundamentów do poziomu zero (wykop, zbrojenie, zalanie betonem z gruchy w gruncie i wymurowanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych) fachowcy zawołali 2 tys.PLN, natomiast z wymurowaniem ścian, wykonaniem stropu, schodów, tarasu razem 11tys. PLN.Obrys zewn. fundamentu - 57 m., pow. użytkowa domu (z użytk. poddaszem) 148 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 12.09.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Myslę, że najpierw należałoby ustalić obszar geograficzny dyskusji. Inna będzie cena wybudowania stanu surowego pod Warszawą a inna pod Augustowem. Po drugie wielkość domu też nie jest bez znaczenia Po trzecie technologia budowania itd.. Osobiście odradzam oferty najtańsze i najdroższe - sztuka w znalezieniu "złotego środka". Obawiam się, że porady innych niewiele pomogą. Każdy z nas budujących po wykonaniu prac przekonał się, czy decyzja była dobra, czy nie. Mam w tej chwili stan surowy, z pokryciem dachu, instalacjami i tynkami. Miałem różne ekipy - jedne bym zatrudnił jeszcze raz - inne pogonił. Cóż życie (dużo jest prawdy w powiedzeniu - pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie - wtedy juz jest wystarczająco duże doświadczenie i znajomość ekip) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts