Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty budowy- stan zerowy

JODA

Recommended Posts

Zielona też mniej wiecej na tyle (nawet z kryciem dachu).

A mi piąta ekipa zaproponowała 2 razy mniej niż pierwsza :smile: ale i tak ponad dwa razy więcej niż to co tu czytam :sad:

Już sam nie wiem czy się cieszyć czy szukac dalej. A w tym tygodniu mam podpisac umowę z "ekipą" bo już pora zaczynać.

Do JODA: 14 tys. to zdecydowanie za dużo. 5 tys. to dobra cena (dla ciebie) ale mało która ekipa się zgodzi. Nie powinieneś się zgadzać na więcej niż 10 tys.

BTW. Fundament to 1-2 tygodnie pracy dla 2-4 ludzi. Prostych ludzi z łopatami.

U mnie w poniedziałek na plac budowy wchodzi ekipa uważana za drogą ale solidną i biorą mi za fundament /zdjęcie humusu + materiały+robocizna+praca sprzętu+kierownik tego etapu budowy /16,5 tyś.Z tym,że moja rola w tym przedsięwzięciu ogranicza się tylko do zapłacenia faktury.Nie ma jednak przlicznika na zaoszczędzone nerwy i zdrowie zatem jest to i dużo i mało.

Ewa

• 2 weeks później...

Za wykonanie fundamentów do poziomu zero (wykop, zbrojenie, zalanie betonem z gruchy w gruncie i wymurowanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych) fachowcy zawołali 2 tys.PLN, natomiast z wymurowaniem ścian, wykonaniem stropu, schodów, tarasu razem 11tys. PLN.

Obrys zewn. fundamentu - 57 m., pow. użytkowa domu (z użytk. poddaszem) 148 m2.

Myslę, że najpierw należałoby ustalić obszar geograficzny dyskusji. Inna będzie cena wybudowania stanu surowego pod Warszawą a inna pod Augustowem.

Po drugie wielkość domu też nie jest bez znaczenia

Po trzecie technologia budowania

itd..

Osobiście odradzam oferty najtańsze i najdroższe - sztuka w znalezieniu "złotego środka". Obawiam się, że porady innych niewiele pomogą. Każdy z nas budujących po wykonaniu prac przekonał się, czy decyzja była dobra, czy nie. Mam w tej chwili stan surowy, z pokryciem dachu, instalacjami i tynkami. Miałem różne ekipy - jedne bym zatrudnił jeszcze raz - inne pogonił. Cóż życie :smile:

(dużo jest prawdy w powiedzeniu - pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie - wtedy juz jest wystarczająco duże doświadczenie i znajomość ekip)