Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balustrada 10m od czoła wykonanie

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Chce żałość balustrady balkon jeden nad drugim po 10m . Z racji kamiennego dywanu muszę zrobić montaż do czoła , balkon jest dość gruby przez ocieplenie , ale płyta ma tylko 12cm . Pewna osoba podjęła chęć wykonania , ale kazała mi zerwać gotowy tynk ze styropianem , aby odsłonić płytę , po zobaczeniu nie jest pewna montażu boi się , ze balustrada ze stali czarnej za ciężka i spanie ?

Czekam na wasze opinie .

Podsyłam zdjęcia .

https://zapodaj.net/a8fce1453a5b8.jpg.html

https://zapodaj.net/75ce8c53f7c81.jpg.html

Dużo balustrad jest montowanych od góry (bo były montowane przed aplikacją "kamiennego dywanu" , jak mocowania są dobrze zabezpieczone np. kotwą chemiczną to nic strasznego się nie dzieje - natomiast wykonawca ma słuszne obawy co do mocowania od czoła > to długa balustrada i za duże obciążenie.

• 4 weeks później...
Jestem po montażu , obsadzone do czoła płyta 1mm kotwa i pręt wzmocniony m14 .

Całość okazała się sztywna nie ma potrzeby kotłownia do ścian budynku ,

temat można zakończyć .

Rozumiem, że mocowałeś do odsłoniętej płyty betonowej. Tak?

Pytam, bo mnie też ten temat interesuje. Mógłbyś podesłać foto, jak to wygląda po montażu?

Tak musiałem zerwać wykończone w tynku czoło balkonu , żeby wykonawca widział płytę . Balkony mam 10m długie wykonawca zastosował 8 płyt 20x10cm grubych na 10mm i po dwie kotwy na płytę obok siebie m14 . Trzyma jak diabli , balustrada wysoka na 1,1m , od podstawy kotwy 1,4m wiadomo jak się uderzy w poręcz to są minimalne wibracje , ale tego się nie uniknie nawet przy kotwie na balkonie i ścianie .
  • Like 1

• 2 weeks później...