Myjk 14.09.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2021 (edytowane) Panie i Pany, postanowiłem przy okazji rozszczelnionej instalacji (wymiana zbiornika CWU i pompki) wyczyścić filtry przed pompką DZ zalanego glikolem propylenowym rozbełtanym na -25sC (bo będzie szedł do klimakonwektora ogrodu zimowego). Taki śliski szlamik osadzony -- czy to po prostu zanieczyszczony glikol tak zareagował czy jest inna przyczyna? Czy to może być wina nadmiernie natlenionego glikolu? Nadmienię, że za filtrem pompa Grundfos Alpha 2 z Auto Adaptacją przepływu. Po czyszczeniu filtra pompuje 1.5-1.7m3 i tak działa dopóki jej nie wyłączę. Jak wyłączę dosłownie na sekund parę, to auto adaptacja ustawia się już na 1.2-1.3m3. Po kolejnym kilkusekundowym postoju spada kolejne 0.2-0.3m3 i ostatecznie kończy na 0.5-0.7m3. Edytowane 14 Września 2021 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.09.2021 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Odpowiadając sobie, są to prawdopodobnie glony. Przyczyna "zakażenia" nieznana. Aktualnie kupiłem duży filtr siatkowy i powoli, na dużym przepływie pompy zajumanej z hydroforu, pozbywam się dziadostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magep 27.09.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Nie masz czasem ocynku gdzieś w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.09.2021 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Nie masz czasem ocynku gdzieś w instalacji? Nie, wszędzie na śrubunkach mosiądz, stal surowa w buforze i stal nierdzewna w reszcie dupereli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.10.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Mam ten sam problem szlamu, jakby glonów na filtrze siatkowym w instalacji z glikolem. Instalacja zrobiona z Rur PP 40 oraz miedzi, mosiądzu i bufora z nierdzewki. Jak odkazić taką wodę, bo wyczyścić to nie problem- puszczę przez filtr sznurkowy 1 mikro i będzie GIT. Pytanie co dodać do roztworu aby problem się nie powtarzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.10.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 tak wygląda mój filtr :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.10.2022 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Od kiedy pozbyłem się syfu, a nic nie dodawałem do instalacji, jest spokój. Także przefiltruj i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2022 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 U mnie było OK - coś musiałem zasyfić podczas dolewania i uzupełniania ciśnienia. Przefiltruję i podniosę temp. na obiegu na kilka chwil na maxa. do 65*C i myślę, że powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.10.2022 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Miałem w jednej instalacji osad z glikolu który dolał nadgorliwy użytkownik. Ewidentnie pozostałości z płynu, nie żadne glony. Jak znajdę zdjęcia to zamieszczę. Przepływ spadł do tego stopnia, że w parowniku robiła się kaszka i wywalało presostat LP. W instalacjach z "czystym" etanolem zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 U mnie dolewana była czysta woda z osmozy - podejrzewam, że coś musiało być w pompce :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Miałem w jednej instalacji osad z glikolu który dolał nadgorliwy użytkownik. Ewidentnie pozostałości z płynu, nie żadne glony. Jak znajdę zdjęcia to zamieszczę. Przepływ spadł do tego stopnia, że w parowniku robiła się kaszka i wywalało presostat LP. W instalacjach z "czystym" etanolem zero problemów. Ale przecież to inne płyny, gdzie ty lejesz etanol? zamiast glikolu przecież to ma całkiem inne temperatury pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 12.10.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ale przecież to inne płyny, gdzie ty lejesz etanol? zamiast glikolu przecież to ma całkiem inne temperatury pracy? Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi? Jakie inne temperatury pracy? W dolnym źródle? Ethanol is a non-toxic alcohol geothermal fluid, making it an attractive alternative to Methanol (GeoChill+ Methanol-Based Geothermal Fluid). It also has several key benefits over Glycols– less maintenance, more economical price point, and less viscosity in cold temperatures. Glikoli jest kilka rodzai, zresztą podobnie jak toksyczny metanol czy etanol to wszystko alkohole. Temperatury pracy determinują warunki, a te jakie występują w dolnym źródle nie są krytyczne dla żadnej z tych substancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts