Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlam z glikolu na filtrze siatkowym

Myjk

Recommended Posts

Panie i Pany,

postanowiłem przy okazji rozszczelnionej instalacji (wymiana zbiornika CWU i pompki) wyczyścić filtry przed pompką DZ zalanego glikolem propylenowym rozbełtanym na -25sC (bo będzie szedł do klimakonwektora ogrodu zimowego). Taki śliski szlamik osadzony -- czy to po prostu zanieczyszczony glikol tak zareagował czy jest inna przyczyna? Czy to może być wina nadmiernie natlenionego glikolu?

filtr.jpg

Nadmienię, że za filtrem pompa Grundfos Alpha 2 z Auto Adaptacją przepływu. Po czyszczeniu filtra pompuje 1.5-1.7m3 i tak działa dopóki jej nie wyłączę. Jak wyłączę dosłownie na sekund parę, to auto adaptacja ustawia się już na 1.2-1.3m3. Po kolejnym kilkusekundowym postoju spada kolejne 0.2-0.3m3 i ostatecznie kończy na 0.5-0.7m3.

Edytowane przez Myjk

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Mam ten sam problem szlamu, jakby glonów na filtrze siatkowym w instalacji z glikolem. Instalacja zrobiona z Rur PP 40 oraz miedzi, mosiądzu i bufora z nierdzewki. Jak odkazić taką wodę, bo wyczyścić to nie problem- puszczę przez filtr sznurkowy 1 mikro i będzie GIT. Pytanie co dodać do roztworu aby problem się nie powtarzał?

Miałem w jednej instalacji osad z glikolu który dolał nadgorliwy użytkownik. Ewidentnie pozostałości z płynu, nie żadne glony. Jak znajdę zdjęcia to zamieszczę. Przepływ spadł do tego stopnia, że w parowniku robiła się kaszka i wywalało presostat LP.

W instalacjach z "czystym" etanolem zero problemów.

Miałem w jednej instalacji osad z glikolu który dolał nadgorliwy użytkownik. Ewidentnie pozostałości z płynu, nie żadne glony. Jak znajdę zdjęcia to zamieszczę. Przepływ spadł do tego stopnia, że w parowniku robiła się kaszka i wywalało presostat LP.

W instalacjach z "czystym" etanolem zero problemów.

Ale przecież to inne płyny, gdzie ty lejesz etanol? zamiast glikolu przecież to ma całkiem inne temperatury pracy?

Ale przecież to inne płyny, gdzie ty lejesz etanol? zamiast glikolu przecież to ma całkiem inne temperatury pracy?

Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi? Jakie inne temperatury pracy? W dolnym źródle?

Ethanol is a non-toxic alcohol geothermal fluid, making it an attractive alternative to Methanol (GeoChill+ Methanol-Based Geothermal Fluid). It also has several key benefits over Glycols– less maintenance, more economical price point, and less viscosity in cold temperatures.

Glikoli jest kilka rodzai, zresztą podobnie jak toksyczny metanol czy etanol to wszystko alkohole. Temperatury pracy determinują warunki, a te jakie występują w dolnym źródle nie są krytyczne dla żadnej z tych substancji.