cyryl70 15.09.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Robię bramę i mam problem z przyspawaniem zawiasów toczonych Kształtowniki i plaskowniki spawam bez problemu a z zawiasami mam zawsze problem Używam spawarki inwertorowej elektrody pirotec rutylowe uniwersalne 2 mm Do zawiasów podkręcam prąd do 90 amper i nie chcą się za bardzo trzymać Nie wiem co robię nie tak czy prąd jeszcze za mały czy za małe elektrody? Może jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.09.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Za mały prąd i za cienka elektroda - te zawiasy są grube i miejsce styku z kształtownikiem trzeba dobrze wypełnić. Nie ukrywam że ja spawam taki element na niewielki dystans tzn najpierw spawam do zawiasu element prostokątny proporcjonalny do średnicy np 5mmx5mm, a następnie do elementu kątownik, płaskownik ramy drzwi.Gdy nie mam miejsca szlifuję miejsce spawu na niewielką płaską płaszczyznę, aby zwiększyć powierzchnię - też wychodzi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyryl70 15.09.2021 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 To jaką elektrodą powinienem to robić? 3 ? I prąd że 100 amper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 20.09.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Polecam zawiasy "łezki" - Mają lepszą powierzchnię styku choć minus to brak kulki w środku. Są z podkładkami ślizgowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyryl70 20.09.2021 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Czy ta elektroda 3 i prąd 100 amper bedzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts