kaszpir007 19.09.2021 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Podsumowanie 3 doby znacznie lepiej ale dzisiaj już grzałem i to poprawiło wydajność za 3 dni łącznie 15-49 z tego dzisiaj 7-31 COP 4,4 Potwierdza sie informacja że grzanie jest znacznie sprawniejsze niż CWU. Gdybym to wiedział zostawiłbym stary 140 litrowy bojler na prad (wody nigdy mi nie zabrakło) a PC tylko do ogrzewania domu. Instalacja prostsza i tańsza a PC polowe roku „odpoczywa” U mnie pompa grzeje zbiornik 300l raz dziennie. Ma ustawiony czas max 60 minut w ciągu dnia . Obecnie grzeje do 46 stopni w około 30 minut. Zużycie średnie dzienne około 1.1kwh.W okresie letnim spokojnie można osiągnąć grzejąc cwu cop około 4 ale dużo zależy od wielkości wężownicy- u mnie 3,4m2 i temp zasilania i temp. Początkowej wody.Grzanie wody pompa zawsze będzie sporo tańsze niż grzanie grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.09.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Ja też grzeje 300 l. Zużycie 2,5 kWh zgodnie z podlicznikiem. Cztery osoby w tym dwie córki. Woda leje się bez opamiętania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 19.09.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 U mnie pompa grzeje zbiornik 300l raz dziennie. Ma ustawiony czas max 60 minut w ciągu dnia . Obecnie grzeje do 46 stopni w około 30 minut. Zużycie średnie dzienne około 1.1kwh.W okresie letnim spokojnie można osiągnąć grzejąc cwu cop około 4 ale dużo zależy od wielkości wężownicy- u mnie 3,4m2 i temp zasilania i temp. Początkowej wody.Grzanie wody pompa zawsze będzie sporo tańsze niż grzanie grzałka Mam taki sam zbiornik - 300l 3,4m^2 wężownicy (Webber W15). Wodę również grzeje raz dziennie do temp 43st. (czujnik na dole zbiornika), ale moje dzienne średnie zużycie to 1,7kWh. Masz czujnik na środku? Czy tak mało wody zużywasz, że twoje zużycie to 1,1kWh?? No i jaka pompa? Pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts