uciu 18.09.2021 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Chciałbym założyć panele PV.Zużycie roczne prądu ok 9000-10000kWhDach wsch - zach dachówka Mam wycene od lokalnego montera na34000panele 10kW full black jinko lub longi do wyboruinwerter 8kW Hypontech.... co to za wynalazek?niby 10l gwarancja?Upierać się przy zmianie inwertera np na Froniusa lub Goodwe? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 18.09.2021 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 czy jest sens płacić za full black? Jinko dobra firma, longi to samo, polecam też astroenergy. Przerost mocy paneli względem falownika dość znaczny , chińskie wynalazki potrafią się mocno w takiej sytuacji grzać. Froniusy nie są idealne. Poczytaj o Sofar, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.09.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 To mają być panele w układzie wschód i zachód więc nie będzie faktycznego przewymiarowania falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 19.09.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Wg mnie cena ok, za sofara raczej nie powinno być dużej dopłaty, bo to dość tani falownik w porównaniu z Froniusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.09.2021 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2021 (edytowane) za full black dopłata jest ponoć 1000 - mogę pomarudzić ze zamiast blaców by dali lepszy falownik - choćby Sofara. Panel w układzi wsch-zach ale chciałbym dać 60-70% na wschód i 30-40% na zachód - nie mam ilealnie połaci na wschód zachód - jest odchyłka ok 10stopni w kier zachodu - u sąsiada jest 20panli od wchodu i 10 od zachodu. Po stronie zachodniej dodatkowo są brzozy (ok 25m od dachu)- zabierają póżnym popołudniem słońce - szczególnie teraz jak jest niżej. Ale ogolnie caly czas się waham bo mam obawy ze coś spierniczą z dachem/ociepleniem itp Jedyne co mnie przekonuje to podwyżki prądu w dalszej perspektywieTeraz za 9100kWh zapłaciłem 3800zł (85% tania taryfa) - by nie było tak ze co roku kwota będzie rosło o tysiaka... Edytowane 20 Września 2021 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts