Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

T-Cap 9 kW - ustawianie harmonogramu, a pobór energii

pietre

Recommended Posts

Na dniach mam zamiar odpalić PC Panasonic T-CAP 9 kw na ogrzewanie domu po raz pierwszy. Mam pytanie do posiadaczy takowej pompy. Co wychodzi najkorzystniej:

1. Ustawić stałą temperaturę C.O.

2. Ustawić w harmonogramie mniejszą temperaturę C.O. na noc i troszkę większą na C.O. na dzień

3. Ustawić harmonogram tak, by PC włączała się na parę godzin nad ranem, po czym wyłączała się i tak kilka razy w ciągu doby (tak widziałem na filmiku, ale wydaje mi się, że załączanie PC kilka razy w ciągu dnia pobierze więcej energii, niż np. stała temperatura).

Będę wdzięczny jeśli podzielicie się ze mną swoim doświadczeniem.

Pytanie, na ile dom Ci pozwoli stosować te różne opcje bo to głównie od domu zależy ;)

Musisz go poznać (znaczy swój dom),żeby się dowiedzieć co dla niego będzie najlepszą opcją.

Także po kolei sprawdzaj punkt po punkcie ze swojej wyliczanki jak dom na to reaguje.

Pierwszy sezon uznaj za testowy bo tyle Ci zajmie testowanie tych punktów.

Ja tak zrobiłem i po pierwszym sezonie wiedziałem już wszystko i od 7 lat nic nie grzebie w sterowniku :)

Edytowane przez Arturo1972

Poznanie domu to jedno, ale chyba, jak ktoś ma PC, to wie co pobiera więcej energii: stale pracująca PC, czy cyklicznie.

A i tu się bardzo mylisz :D

To nie wungiel i nie śmieciuch w domach z dykty ;)

Musisz się przestawić na inny poziom myślenia :D

Edytowane przez Arturo1972