Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż starej podłogi z rozbiórki

Mikelangelo

Recommended Posts

Dzień dobry

Panie i Panowie

Uprzejmie proszę o podpowiedzi, opinie i sugestie:

Będę budował domek letniskowy nad jeziorem. Domek murowany z betonu komórkowego. Klasyczny fundament. To konstrukcja. Dalej chcę aby z zewnątrz i w miarę możliwości wewnątrz dom miał stylizację typu „mazurska chata”, z tego względu ściany domu mają być jednowarstwowe z zewnątrz obite starymi deskami (nie balami).

Podłogi wewnątrz w planach stare deski rozbiórkowe na legarach.

I teraz następujące pytania:

1. Podłoga na parterze = tradycyjny fundament + płyta betonowa + legary +ocieplenie z wełny między legarami, na legarach deski. W takich warunkach jak wysokie powinny być legary i jak gruba warstwa wełny powinna być pod podłogą?

2. Chcę kupić stare deski podłogowe o grubości minimum 2,5 cm. Najbardziej szerokie jak się da. Czy takie deski (zarówno, parter jak i strop) KONIECZNIE montuje się na pióro-wpust, czy też można po prostu przybić do legarów, dokładając jedna do drugiej bez pióro wpustu?

3. Zaznaczam, iż wnętrze ma być w starym stylu, a więc nie mam zamiaru ze starych desek uczynić ślicznych i nowych. Nie chcę również kupować desek nowych a stylizowanych na stare.

4. Deski o których piszę, nie są pokryte żadną powłoką, jakiegokolwiek preparatu. W jaki sposób należy przeprowadzić obróbkę takich desek aby były gładkie i przy chodzeniu bosą stopą nie narazić się na drzazgi? Stare drewno, bale, deski, czasami jest tak wyślizgane, że bez obaw można przejechać dłonią po powierzchni. Ale jest ona w widoczny sposób stara czyli z uszczerbkami, dziurami, wyżłobieniami. I taka ma być. A więc nie chcę ze starej podłogi uczynić tafli lodowiska. Obawiam się jednak drzazg . Czy jest jakiś proces obróbki takiej podłogi, który nie jest szlifowaniem parkietu a niejako „wyślizganiem podłogi”?

5. Czy i jaki wpływ na drewno może mieć fakt, iż domek nie będzie raczej użytkowany zimą? Jednak poprzez elektryczne sterowanie planuję utrzymywanie temperatury dodatniej.

6. W jaki sposób należy zabezpieczyć takie deski przed niszczeniem, użytkowaniem, estetycznie?

Poniże zdjęcie desek jakie można nabyć (zdjęcie poglądowe)

Drugie zdjęcie gotowej podłogi, - załóżmy, że o taki efekt chodzi.

https://photos.app.goo.gl/VWLZavoTKJ7AjXPr5

AF1QipNJmqhtPMM4y0FN57xRAaGA0L5QWQTEailt9APG

AF1QipOTI0Nloxi-6KZCOICUgq9rEW4PZSj2XBPEgpdu

AF1QipOhaZjg5hPGSNTKPWCTCLsJ_qNCEzMligq-IF-c

Edytowane przez Mikelangelo