Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Moje Ciepło

tomasziolkowski

Recommended Posts

FOŚiGW planuje w przyszłym roku uruchomić program dotacji na pompy ciepła o nazwie Moje Ciepło.

https://gadzetomania.pl/62776,dotacje-do-pomp-ciepla-niebawem-rusza-moje-cieplo

https://www.gramwzielone.pl/dom-ener...kilka-miesiecy

W wielkim skrócie:

"...Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej chce jednak zmienić ten stan rzeczy dzięki uruchomieniu dotacji z programu o nazwie Moje Ciepło.Paweł Mirowski, wiceprezes NFOŚiGW, informuje, że formą wsparcia udzielanego w ramach tego programu ma być dotacja do 30 proc. kosztów kwalifikowanych, w zależności od rodzaju zastosowanej pompy ciepła, lecz nie więcej niż 21 tys. złotych....obecne plany NFOŚiGW zakładają ogłoszenie i rozpoczęcie pierwszego naboru wniosków o dotacje z Mojego Ciepła już w pierwszym lub drugim kwartale 2022 r.

Program priorytetowy Moje Ciepło dotyczyć będzie zakupu i montażu pomp ciepła w nowych budynkach jednorodzinnych. Program skierowany jest do właścicieli bądź współwłaścicieli nowych budynków jednorodzinnych..."

Jestem ciekawy czy to przejdzie.

A jak przejdzie to o ile zdrożeją pompy ciepła i ich montaż - pewnie o te 30%

Edytowane przez tomasziolkowski

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę że nie kumasz jak jest. przecież teraz za wymianę starego KOPCIUCHA jest od 13,5--do 18k + 17% z PIT

Widzę , że Ty wszystko kumasz:jawdrop:

Ja nie chcę wymienić kopciucha na PC tylko dwufunkcyjnego kondensacyjnego Junkersa za 12 tyś na PC za 30 tyś.

Może u Ciebie Unia podnosi ceny prądu.

U mnie ceny energii elektrycznej podnosi polska spółka ENEA a zgodę na podwyżkę wydaje organ polskiej administracji państwowej URE.

Tia a opłata za tzw co2 to kto ? a Turów kto chce zamknąć Polska ? a te obrzydliwe i szkodzące fit for 55 tego bancwoła z EU to nasi wymyślają ?

Widzę , że Ty wszystko kumasz:jawdrop:

Ja nie chcę wymienić kopciucha na PC tylko dwufunkcyjnego kondensacyjnego Junkersa za 12 tyś na PC za 30 tyś.

A kto to napisał? Czyż nie TY?

Cyt.Szkoda , że dotyczy tylko nowobudowanych budynków w innym przypadku na pewno ktoś by się zdecydował zlikwidować taki np stary kocioł.

Czy tu widać wpis o Junkersie? NO NIE. Sam nie wiesz co piszesz czy jak.

Nigdzie nie piszę że wszystko kumam. Ale skoro Ty tak twierdzisz. Niech będze .

Sam skorzystałem właśnie z takiego Dofinansowania . I tyle w temacie.

Edytowane przez -voymar-

Apotem tylko prąd o 200 proc do góry i super tak jak robią to z gazem , odechciewa się powoli wszystkiego ,wdepliśmy w gówno jakieś z tą EU .

Że to są chore przepisy z EU to tego nie przeskoczysz. Myślisz że jak prąd pójdzie w górę to węgiel będzie stał w miejscu?

Już nie długo ceny poszybują w górę, lub co gorsze narzucą na tych co palą opłaty środowiskowe lub jakiegoś innego grzyba. To tylko kwestia 2 lub 3 lat.

A kto to napisał? Czyż nie TY?

Cyt.Szkoda , że dotyczy tylko nowobudowanych budynków w innym przypadku na pewno ktoś by się zdecydował zlikwidować taki np stary kocioł.

Czy tu widać wpis o Junkersie? NO NIE. Sam nie wiesz co piszesz czy jak.

Nigdzie nie piszę że wszystko kumam. Ale skoro Ty tak twierdzisz. Niech będze .

Sam skorzystałem właśnie z takiego Dofinansowania . I tyle w temacie.

Dla mnie Junkers jest starym kotłem i

byłaby to szansa na wymianę, a że Ty mierzysz każdego swoim poziomem to ja sobię nie życzę abyś porównywał coś starego u siebie do czegoś u mnie.

I tak jak napisałem "nowy program" z którego nie wszyscy mogą skorzystać to błąd gdyż nikt nie daje szansy unowocześnienia już nowoczesnych, a tylko zrównania do nich starych technologi.

To tak jak dofinansowanie elektryka na kartę dużej rodziny...gdzie ZOE jest 4 osobowy a DR to minimum 2+3 żałosne.

Dla mnie Junkers jest starym kotłem i

byłaby to szansa na wymianę, a że Ty mierzysz każdego swoim poziomem to ja sobię nie życzę abyś porównywał coś starego u siebie do czegoś u mnie.

I tak jak napisałem "nowy program" z którego nie wszyscy mogą skorzystać to błąd gdyż nikt nie daje szansy unowocześnienia już nowoczesnych, a tylko zrównania do nich starych technologi.

To tak jak dofinansowanie elektryka na kartę dużej rodziny...gdzie ZOE jest 4 osobowy a DR to minimum 2+3 żałosne.

Oki dla ciebie stary Junkers jest STARYM kotlem. A gdzie to wcześniej napisałeś? Za to napisałeś TAK

Cyt.Szkoda , że dotyczy tylko nowobudowanych budynków w innym przypadku na pewno ktoś by się zdecydował zlikwidować taki np stary kocioł. Na NOWE BUDYNKI jeszce nie ma ustawy. Jest ale dla istniejących ( starych domów ) Program CZYSTE POWIETRZE

więc do kogo masz pretensję? Czy ja to JASNOWIDZ? i mam wiedziec co kto ma. Odniosłem sie do wpisu.

Ja nikogo nie mierzę żadnym poziomem-- TY KOLEGO raczej to robisz Cyt. to ja sobię nie życzę abyś porównywał coś starego u siebie do czegoś u mnie

Skoro nie masz NIC STAREGO, BO TAK NAPISAŁEŚ - to jesteś w XXIw. więc w czym masz problem? Masz piec i skoro według ciebie nie jest STARY to program nie dla ciebie. WSIO W TEMACIE.

Edytowane przez -voymar-

Że to są chore przepisy z EU to tego nie przeskoczysz. Myślisz że jak prąd pójdzie w górę to węgiel będzie stał w miejscu?

Już nie długo ceny poszybują w górę, lub co gorsze narzucą na tych co palą opłaty środowiskowe lub jakiegoś innego grzyba. To tylko kwestia 2 lub 3 lat.

Wiem wiem i chyba czas rozpocząć dyskusję jak wyjść z tego opentańczego kręgu idiotów .

Wiem wiem i chyba czas rozpocząć dyskusję jak wyjść z tego opentańczego kręgu idiotów .

Tak tak, i dalej się truć jak za średniowiecza, bo przecież wiadomo wszem i wobec że leczenie z chorób spowodowanych stanem powietrza jest tanie jak barszcz (nie wspomnę że wydłuża życie, oczywiście i wcale nie w męczarniach) i wcale nie pakuje się kasy koncernom farmaceutycznym co "jałowo" miliardy wydają na reklamy w TV.

Żaden program - obecnie funkcjonujący - nie obejmuje takiej modernizacji, aby z pieca gazowego(uznanego za ekologiczny) przejść na PC z dotacją!!!!

A Ty uparcie chcesz mi wmówić, że skoro otrzymałeś kasę na wymianę pieca na paliwo stałe to każdy może coś takiego zrobić - piszę, że NIE!

Warunki otrzymania dotacji z każdego programu są niezmienne piec na paliwo stałe na piec gazowy lub PC a w górę nic więcej.

To Ty wskoczyłeś do mnie !!!

"Widzę że nie kumasz jak jest. przecież teraz za wymianę starego KOPCIUCHA jest od 13,5--do 18k + 17% z PIT "

i dlatego odpisałem jeśli nie "kumasz" o czym piszę to nie zabieraj głosu, jeśli nie wiesz co to "stary kocioł" - choć dla Ciebie to tylko jedna wersja kotła na paliwo stałe które posiadałeś.

Dla mnie określenie "stare urządzenie" to takie które jest po gwarancji i dotyczy to nie tylko pieca ale i samochodu czy innych urządzeń począwszy od AGD a skończywszy na pokryciu dachu.

Szkoda , że dotyczy tylko nowobudowanych budynków w innym przypadku na pewno ktoś by się zdecydował zlikwidować taki np stary kocioł.

Jest od 5 lat program "czyste powietrze" na wymianę starych kotłów trujących niską emisją. Nie, nie dotyczy on "starych" kotłów gazowych, bo one nie trują niską emisją (znaczy trują, bo nie ma takich co wcale nie trują, ale smrodzą dramatycznie mniej).

Żaden program - obecnie funkcjonujący - nie obejmuje takiej modernizacji, aby z pieca gazowego(uznanego za ekologiczny) przejść na PC z dotacją!!!!

.

Coś tam można pokombinować podobno:

https://globenergia.pl/czy-w-budynku-z-kotlem-gazowym-mozna-skorzystac-z-programu-czyste-powietrze/

Tak tak, i dalej się truć jak za średniowiecza, bo przecież wiadomo wszem i wobec że leczenie z chorób spowodowanych stanem powietrza jest tanie jak barszcz (nie wspomnę że wydłuża życie, oczywiście i wcale nie w męczarniach) i wcale nie pakuje się kasy koncernom farmaceutycznym co "jałowo" miliardy wydają na reklamy w TV.

A kto ci każe truć kopcić ? sądzisz że tylko pacany z EU chcą dla ciebie dobrze ? oni dla siebie chcą dobrze i na tym koniec .