Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obróbka okien po montazu

Recommended Posts

Witam,

Niestety na skutek nieporozumienia, firma montująca okna nie dokonała ich obróbki (a obecnie nie mają na to czasu......).

Okna były wymieniane na nowe w istniejącym juz budynku. Postanowiłem że dokonam tej obróbki sam. Mam pytanie - kiedy ściągnąć folię zabezpieczajacą okna ? Czy zrobić to przed obróbką i zabezpieczyć taśmą malarską ? Czy po obróbce ? Czy jeśli dokonam zdjęcia folii po obróbce, nie zacznie to powodować kruszenia się nałożonego tynku ?

Czy goldband to obróbki wewnętrznej będzie ok ?

Z zewnątrz zalecono mi obrobić to akrylem (wąska szczelina)

Z góry dziękuję za pomoc

Folia jest naklejona przecież na ramie, ale na jej środku, tak że nie przysłania całej ramy okiennej. Po bokach i nad ramą masz zapewne piankę montażową. Jeżeli jest taka potrzeba, to odetnij jej nadmiar, a nastepnie nałóż MP75 albo MP75L, jak lekko podeschnie, to wilgotną gąbką zbierz nadmiar tynku, od razu przemywając ramę i na końcu odklej folię. Goldband za drogi na taką obróbkę, a i tak pewnie będziesz później wklejać regipsy aby wyrównać glify okienne.

Jak już tak idziemy do poprawności, to na okno można przykleić listwę APU i do niej tynkować. Wtedy tynk zakryje ramę parę mm.

Na styku tynku z ramą zawsze pojawią się pęknięcia - okno pracuje. Dlatego wskazane są wykończające warstwy elastyczne.

Ja u siebie wyrównywałem glify regipsem, później na to szła gładź, a na styku z ramą okienną dawałęm akryl. Mimo to po pewnym czasie pojawiały się w niektórych miejscach rysy. To chyba nieuniknione, chyba że skorzysta się listew, ale osobiście nigdy nie widziałem ich wewnątrz na żywo, jedynie od zewnątrz. Z drugiej strony od zewnątrz wiele osób daje taśmę rozprężną pomiędzy ramę a styropian, co jest elementem szczelnego montażu a następnie ją silikonuje albo akryluje. Edytowane przez radziula