Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przepuszczają

Recommended Posts

Witam Serdecznie.

Półtora roku temu wprowadziliśmy się do domu. Pierwsze co zrobiliśmy to wymiana drzwi na nowe. Z racji, że nie miałem większego rozeznania kupiliśmy drzwi zewnętrzne z obi wraz z ościeżnicą - Współczynnik przenikalności cieplnej U = 1,5 W/m2k. Zleciliśmy usługę lokalnej firmie zajmującej się osadzaniem drzwi.

Niestety od samego początku czuć było chłód od drzwi. W ramach gwarancji firma przyjechała i wyregulowała drzwi jednak na wiele się to nie zdało. Wypożyczyłem kamerę termowizyjną. Różnica temperatur w dolnych rogach wynosi aż 10 C. Zadzwoniłem do firmy by ponownie sprawdziła drzwi, jednak twierdzą, że wszystko jest dobrze osadzone i jest to taka przypadłość tanich drzwi z obi.

Nie wiem co mam o tym sądzić. Zima się zbliża a utrata ciepła jest bardzo duża.

Przesyłam zdjęcia. RB00087X.JPG

RB00088X.JPG

Wymienic na nowe, szczelne. Ud 1.5 nie jest już chyba nawet dopuszczalne u nas. Niestety przepisy nic nie mówią o szczelności, bo ona jest ważniejsza niż Ud.. a takie drzwi z marketu z założenia mają słabe zamki i lichą konstrukcję.

Obecnie drzwi zewnętrzne mogą mieć max 1,3. Zobacz jeszcze na DWU swoich drzwi i zwróć uwagę, że parametry w katalogach podawane są dla drzwi pełnych. Jak dodasz szybę to z Twojego 1,5 może śmiało wyjść 1,6 lub nawet 1,7.

Jak widzę po zdjęciu to albo masz jakąś inoxową listwę albo ramkę z szybą. Termowizje często gubią się na połyskliwych elementach.

Pytanie czy to jest nieszczelność drzwi czy też po części kwestie montażowe - brak ciepłej podwaliny (Klinaryt, Porenit czy choćby XPS od biedy), brak poszerzenia pod progiem, słaba regulacja drzwi, za duże odchylenie od płaskości skrzydła itd.

Wsadź sobie kartkę papieru szerokości jakiś 10cm w sam róg, zamknij skrzydło i wyciągnij papier. Idź tak w górę i zobacz czy Ci się opór przy wyciąganiu papieru zwiększa. Jeśli tak to po prostu za słabo skrzydło może być dociśnięte do ościeżnicy. Jak się da to można to wyregulować. Jak skrzydło jest wypaczone to nic innego jak wymiana Ci nie pozostaje. Nie mówię abyś od razu zmieniał na najdroższe drzwi typu Hormann Carbon czy Wikędy TP ale zwykłe szczelne Mar-Tomy czy jakaś niższa seria Wikędów nie będzie już taka zła. Pamiętaj o współczynniki max 1,3 dla obecnie montowanych drzwi.

P.S. sprawdź kartką papieru wsuniętą pomiędzy uszczelkę a skrzydło i daj znać.

Włożyłem dodatkowe uszczelki w tamtą zimę jednak niewiele to pomogło. Fachowcy wyregulowali ale do tego stopnia, że w tym momencie drzwi mocno się zamykają, ciężko przekręcić kluczyk. Wkładałem kartę i faktycznie na samym dole czuć luzy. Drzwi były docinane jednak to co oni zrobili nie do końca mi się podoba. Nie wiem czy tak powinno być. Przesyłam zdjęcia w załącznikach. Również wystarczy lekko docisnąć drzwi na dole w rogu by zrobiła się szpara na szerokość palca.

Zdjęcia :

https://ibb.co/sRSzRTc

https://ibb.co/28FrZqK

https://ibb.co/64nC5x7

Edytowane przez kickflip

Cóż, foty potwierdzają to co zostało napisane.

Tanie drzwi nie mają w sobie wzmocnienia ramą (zwykle) drewnianą. One mają co najwyżej listewkę na zamknięcie dolnej krawędzi by pianka nie wypadała. Jeśli mają Ud1,5 to raczej jest to płat piany wsunięty w skrzydło, a nie "zalewany" - wtedy stanowiłby o dodatkowej sztywności skrzydła. Nie tak jak rama, ale zawsze to lepiej niż nic, które jest u Ciebie. Cena z marketu nie bierze się z niczego.

Drzwi nadają się do wymiany. Zamów nowe, dopasowane na potrzebny wymiar.

Ps. I jeszcze jedno: te drzwi stoją na betonie?