Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarga do URE

ania1719508426

Recommended Posts

Skargę składa się w Warszawie ul. Canaletta 3 (albo 5)

pamiętajcie o zabraniu ze sobą znaczków skarbowych! (5 zł podanie i 0,50 każdy załącznik

-----------------------------------------------------------------

.............

(dane inwestora)

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki

ul. Chłodna 64

00-872 Warszawa

WNIOSEK

o rozstrzygnięcie sporu w trybie art. 8 ust. 1 prawa energetycznego

Dnia ..... roku otrzymałam/łem od przedsiębiorstwa energetycznego STOEN S.A. warunki przyłączenia oraz propozycję umowy o przyłączenie.

Dnia ...... złożyłam/łem wnioski o dokonanie korekt w zapisach obu dokumentów. Do dnia dzisiejszego STOEN S.A. nie udzielił odpowiedzi na poruszone tam kwestie jak również nie wyznaczył terminu załatwienia sprawy.

Powołując się na wyrok Sądu Antymonopolowego z dnia 16 października 2000 r., sygn. akt XVII Ame 24/00: „Wobec niemożności ustalenia treści umowy przez zainteresowane strony, każda z nich może zwrócić się do Prezesa URE o rozstrzygnięcie zaistniałego sporu, w trybie art. 8 ust. 1 Prawa energetycznego”

wnoszę o

1. ukształtowanie między stronami umowy o odpowiedniej treści,

2. przeprowadzenie kontroli dotrzymywania przez STOEN S.A. jakości obsługi odbiorców w zakresie dotrzymywania 14 dniowego terminu odpowiedzi.

Omówienie istotnych elementów sporu

wniosek nr 1.

1. Umowa nie precyzuje, na podstawie jakiego przepisu STOEN S.A. nalicza VAT w wysokości 22%. Artykuł 41 ust 1 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 roku jest przepisem ogólnym a jego rozwinięcie stanowi art. 146 ww. ustawy. Mówi on wyraźnie o konieczności stosowania 7% stawki VAT w odniesieniu do budowy przyłączy do budynków mieszkalnych do końca 2007 roku. W przedmiotowej sprawie wydano warunki przyłączenia dla budynku mieszkalnego. Wobec powyższego zgodnie z art. 146 stosuje się 7% stawkę podatku VAT.

wniosek nr 2.

Otrzymane warunki przyłączenia przewidują zabezpieczenia przedlicznikowe o wartości 16A. Narzucając zabezpieczenie o takiej wartości Zakład Energetyczny uniemożliwia mi korzystanie z przydzielonej i opłaconej mocy. W zależności od rejonu kraju oraz zakładu energetycznego dla tych samych mocy przyjmowane są różne wartości zabezpieczeń. Niemniej jednak dla domku jednorodzinnego (bez ogrzewania elektr.) wartość zabezpieczenia ograniczającego przy przyłączu 3-fazowym nie powinna być mniejsza niż 25...35A. Jeżeli przyjmiemy zbyt niskie zabezpieczenie główne, to nie będzie selektywności w działaniu zabezpieczeń i przy zwarciu w jednym obwodzie będzie działać także zabezpieczenie główne. Ponadto narzucając zabezpieczenie o wartości 16A zakład uniemożliwia mi m.in. korzystanie z 1-fazowego przeplywowego podgrzewacza wody o mocy 4,5 kW, który stanowi zaledwie połowę przyznanej i wykupionej mocy.

wniosek nr 3.

Wnoszę o skrócenie 18-miesięcznego terminu wykonania przyłącza, gdyż w tym konkretnym przypadku tak odległy termin przyłączenia oznacza w praktyce odmowę przyłączenia.

Ponadto zwracam uwagę na fakt, iż umowa o przyłączenie – zgodnie z § 9 rozporządzenia Min Gosp. z 25 września 2000 roku w sprawie szczegółowych warunków przyłączania do sieci [...] - musi jasno precyzować terminy poszczególnych prac.

Oto przykładowo fragment umowy ENION Spółka Akcyjna w Krakowie, ul. Łagiewnicka 60, Oddział w Będzinie:

§ 7

1. Przewidywany termin realizacji przyłączenia zostanie uściślony w drodze odrębnych negocjacji.

2. W celu realizacji przyłączenia ENION zobowiązuje się do:

a) zlecenia wykonania projektu budowlanego w terminie do 40 dni od daty wniesienia opłaty określonej w § 6 umowy,

b) zlecenia wykonania robót w terminie do 50 dni od daty uzyskania ostatecznej decyzji zezwalającej na budowę i uzyskania od Podmiotu Przyłączanego informacji wynikającej z § 5 pkt.1,

c) odbioru wykonania robót w terminie 14 dni od daty zgłoszenia przez wykonawcę gotowości do odbioru, przyłączenia i podania napięcia w terminie 7 dni od daty odbioru wykonanych robót, lecz nie wcześniej niż po zawarciu przez Strony umowy sprzedaży energii elektrycznej, oraz przeprowadzeniu przez Strony prób i odbiorów zgodnie z ustalonym harmonogramem.

3. ENION zobowiązuje się powiadomić Podmiot Przyłączany o planowanych terminach prac, o których mowa w § 7 umowy z wyprzedzeniem czasowym umożliwiającym Podmiotowi Przyłączanemu przygotowanie nieruchomości lub pomieszczeń do przeprowadzenia odbioru tych prac.

4. W przypadku wystąpienia siły wyższej jak również działania lub zaniechania organów państwowych lub samorządowych lub sprzeciwu osób trzecich z tytułu naruszenia ich własności, uniemożliwiającego terminową realizację przyłączenia, Strony uzgodnią zmianę terminu przyłączenia.

W nawiązaniu do powyższego proszę o określenie następujących terminów:

- termin złożenia „zgłoszenia zamiaru wykonania przedmiotowego przyłącza” w Delegaturze Biura Naczelnego Architekta Miasta Warszawy gminy Mokotów

- termin rozpoczęcia robót

- termin termin przystąpienia do odbioru

- termin podania napięcia

oraz o zawarcie odpowiednich zapisów w umowie zawieranej przez STOEN S.A.:

Jednocześnie wnoszę o przeprowadzenie kontroli dotrzymywania przez STOEN S.A. jakości obsługi odbiorców w zakresie dotrzymywania 14 dniowego terminu odpowiedzi. W tym terminie bowiem zamiast odpowiedzi na podnoszone tu kwestie otrzymałam/łem pismo informujące o tym, że sprawa zostanie załatwiona „w przyszłości”. W piśmie tym nie określono nawet orientacyjnie terminu załatwienia sprawy. Nie muszę chyba tłumaczyć, co to oznacza dla klienta czekającego na przyłączenie.

Załączniki:

1. warunki przyłączenia nr ...............

2. propozycja umowy o przyłączenie (nr jw.)

3. kopie wniosków złożonych w STOEN S.A. z prośbą o korektę zapisów

• 2 months później...
Czy sprawa z Vatem nalezy do tych 3 czy do tych 2 punktow?

W sprawie VAT-u URE trzyma stronę STOEN-u. Interetowa interpretacja Min. Finansów jest dla nich Alfą i Omegą. Art. 146 ustawy o VACie jest jednak przepisem szczegółowym i nie wymaga interpretowania.

Dlatego odwołam się bezpośrednio do Urzędu Skarbowego. O skutkach niewątpliwie poinformuję Szanowne Grono 8)

witaj,

A jak z terminem ? Mnie zaproponowali bagatela 30 m-cy :o :evil: :evil: i oceniam szanse 'rozmowy' tą drogą.

Po interwencji w URE zaproponowano mi skrócenie terminu z 1,5 roku do 6 miesięcy pod warunkiem samodzielnego wykonania dokumentacji "projektowo-formalnej." Oczywiście łącznie z obniżeniem opłaty o 10% z tego tytułu. Zgodziłam się. Rok za 200 zł to dobry interes (różnica między ceną projektu a zwrotem z ZE).

• 1 month później...

U mnie podstawą zwrotu była zatwierdzona przez URE "Taryfa energii elektrycznej"

Tutaj: (str. 27 pkt. 8.12)

http://www.stoen.pl/fileadmin/home/stoen/taryfy/2005/taryfa_2005_qxd.pdf

Twoje przedsiębiorstwo również ma taką taryfę i przypuszczalnie podobny zapis... Sprawdź w rozdziale dotyczącym Zasad ustalania i stosowania opłat za przyłączenie

CZyli najpierw musze wykorzystac tryb skladania 'wnioski zlozone w... z prosba o korekte zapisow'.?

Nie musisz, ale URE zawsze do tego zmusza.

wlasnie sprawdzilam, ani slowa o samodzielnym projekcie,

O rety??? A co to za przedsiębiorstwo działa na Twoim terenie? Podaj link do ich obowiązującej taryfy

a moze ustawa tez reguluje taka sprawe?

Z tego co wiem - nie.

Czy moge skladac skarge do URE juz po zawarciu umowy? Cy wtedy juz tylko do sadu?

Wg mnie to się kwalifikuje nie tylko do URE ale i UOKiK. Złóż im kopię. A URE niech się wytłumaczy, dlaczego niektórzy odbiorcy mają prawo do bonifikaty a inni nie.

Niebywałe!!!!

W sieci znalazłam przynajmniej 12 zatwierdzonych taryf dających upust 10%......

(wpisz frazę: "podmiot przyłączany, we własnym zakresie")

..... a jednocześnie tutaj znalazłam wytyczne URE odnośnie taryf:

jako niedopuszczalny należy traktować zapis:

Jeżeli podmiot przyłączany we własnym zakresie, wykona określoną w warunkach przyłączenia lub umowie o przyłączenie dokumentację techniczną i prawną przyłącza, spełniającą warunki obowiązujące na terenie działania przedsiębiorstwa energetycznego, to ustaloną dla tego podmiotu opłatę za przyłączenie obniża się o 10%.

Niebywałe!!!!

Pomijając tę ciekawostkę uważam, że powinnaś walczyć. To niedopuszczalne, żeby z pozycji monopolisty wprowadzać taką nierówność wśród konsumentów.

Aniu jeszcze znalazlam cos...

otoz nie ma juz takiego warunku - 10% w nowej tarydfie na ten rok,

na dodatek w umowie jaka podpisalismy jest punkt:

par 4

pkt 1 klient we wlasnym zakresie i na wlasny koszt opracuje i uzgodni projekt przylacza i niezbednych zmian w sieci, o ktorym mowa w par 5 pkt 3, a takze uzyska decyzje, o ktorych mowa w par3pkt5

...

pkt 4 wykonanie/przygotowanie instalacji odbiorczej, o ktorej mowa w par 3 pkt2 zrealizuje klient

pkt 5 klient przekaze nieodplatnie do enea sa 2 egzemplarze projektu, o ktorym jest mowa w par4 pkt1 z uprawomocnionym pozwoleniem na budowe, cesja pozwolenia na budowe dla enea sa oraz 2 egzemplarze kosztorysu inwestorskiego i nakladczego (?nawet nie wiem co to?)

Wyglada na to, ze po prostu podpisalismy niekorzystna umowe.

Mam!!!!!!

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną (Dz. U. Nr 105, poz. 1114)

głosi, że:

§ 16. 1. Stawki opłat za przyłączenie do sieci, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1, kalkuluje się na podstawie jednej czwartej średniorocznych nakładów inwestycyjnych na budowę odcinków sieci służących do przyłączenia podmiotów określonych w obowiązującym dla przedsiębiorstwa energetycznego planie rozwoju, o którym mowa w art. 16 ust. 1 ustawy, dla okresu regulacji, oddzielnie dla każdej grupy przyłączeniowej w przeliczeniu na:

1) jednostkę mocy przyłączeniowej lub

2) jednostkę długości odcinka sieci od miejsca przyłączenia do miejsca rozgraniczenia własności instalacji, urządzeń lub sieci, określonych w umowie o przyłączenie.

2. W nakładach inwestycyjnych, o których mowa w ust. 1, uwzględnia się wydatki ponoszone na wykonanie prac projektowych i geodezyjnych, uzgodnienia dokumentacji, uzyskania pozwoleń na budowę, zakup lub budowę elementów odcinków sieci służących do przyłączenia podmiotów z uwzględnieniem długości tych odcinków, wykonanie robót budowlano-montażowych wraz z nadzorem oraz wykonanie niezbędnych prób, a także uwzględnia się opłaty za zajęcie terenu.

a więc

taryfa ENEi pozostaje w sprzeczności z tym zapisem, bo nie uwzględnia zniżki, gdy podmiot przyłączany własnym kosztem wykona dokumentację.

Pisz skargę do URE z wnioskiem o zwrot niesłusznie pobranych należności. (wraz z odsetkami :wink: ) Dołącz wszystkie możliwe taryfy z zapisem o owej zniżce 10% i czekaj.

Jeśli URE się wypnie - złóż to samo w UOKiK (dawny Sąd Antymonopolowy)