Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarga do URE

ania1719508426

Recommended Posts

To, ile faktycznie kosztował projekt, nie ma znaczenia.

Liczy się tylko to, że wszystkie przedsiębiorstwa energetyczne mają w takiej sytuacji OBOWIĄZEK obniżenia opłaty przyłączeniowej o 10% a ENEA - nie!

Napisz to krótko i podeślij na priv do konsultacji. Już my im pokażemy! :wink:

Aha, to jeszcze powinnam napisac, ze termin realizacji przewidzieli na okres 8 miesiecy od daty wplaty i zawarcia umowy, no i boje sie, ze moga opozniac moment przylaczenia a chcemy zaczac budowe w czerwcu. ZCy teraz pisac, czy lepiej poczekac az podlacza? Wiesz, no nie chce sobie zaszkodzic - termin.

Aha, to jeszcze powinnam napisac, ze termin realizacji przewidzieli na okres 8 miesiecy od daty wplaty i zawarcia umowy.

Tego nie zmienisz. Każdy termin mieszczący się w granicach ważności warunków (na ogół 2 lata) jest uważany przez URE za zgodny z prawem.

Skargę pisz teraz i o nic się nie bój. Twoja skarga nie wstrzymuje wykonania zapisów umowy. Termin biegnie jak biegł. Poza tym nie kwestionujesz całej umowy tylko sposób wyliczenia opłaty za przyłączenie.

Jeszcze pytanie, jak sie ma ta skarga, do zapisu w mojej umowie, kttora oczywiscie podpisalam

pkt 5 klient przekaze nieodplatnie do enea sa ...

bo jesli bede sie domagac zwrotu z tytulu przygotowania dokumentAcji to juz bede postepowac wbrew umowie o bezplatnym przekazaniu...

no chyba, ze jest to jeden z niedozwolonych zapisow uznanych przez uokik

• 2 years później...

Aniu pomocy!!

Czy może dobrze orientujesz się w takim temacie:

- czy jest jakiś maksymalny czas od podpisania umowy o przyłączenie do sieci elektrycznej, w którym energetyka (Enion Kraków) ma obowiązek podłączenia zasilania?????.

Sytuacja wygląda następująco:

na początku 2006 roku Enion wydał mi warunki niezbędne do budowy domu;

w warunkach dostałem "przydział" do trafo, które dopiero miało być zbudowane na pobliskim osiedlu, tak więc prądu nawet tymczasowego w rzeczywistości nie dostałem;

cała budowa była na przedłużaczu od sąsiada;

w trakcie budowy podpisałem umowę o przyłączenie do sieci;

teraz mam praktycznie skończony dom, trafo na osiedlu zostało zbudowane ALE WłAśCICIEL GRUNTU (OSIEDLA), na którym jest to trafo nie wyraża zgody na wyprowadzenie kabla z jego terenu; - żadne argumenty do niego nie docierają ''

Dodam, że obecnie jest to jedyna możliwość podłączenia- prąd w starej (dochodzącej do sąsiada sieci) osiąga około 170Volt i Enion kategorycznie do starej sieci nie chce mnie ani nikogo innego podłączyć (w podobnej sytuacji jest jeszcze 5 domów!!).

Ludzie co robić?????

Już mi ręce opadają, przecież nie da się mieszkać bez prądu, inna sprawa, że bez prądu nawet nie da się zrobić odbioru.

Pozostaje chyba tylko ubezpieczyć i podpalić.

POMOCY!