gregos11 01.10.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 (edytowane) Do tej pory przy wentylacji grawitacyjnej przeżyłeś ? Chyba tak! Jesteś na etapie teoretyzowania, dotyczącego wentylacji mechanicznej, ja na etapie budowy drugiego domu z klimatyzacja kanałową i wentylacja mechaniczną, z kilkuletnim doświadczenie w używaniu wentylacji mechanicznej. Tak jak piszesz dzieli nas bardzo wiele Za kilka lat przyznasz mi rację, albo i nie bo "duma" Ci nie pozwoli Rób sobie te klapy ze spienionego PCV, ja Ci nie zabronię PS Mam nadzieję, że dach płaski, żebyś się nie spier... podczas zamykania. Szkoda człowieka Edytowane 1 Października 2021 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 03.10.2021 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Drogi kolego pisałem posty wyżej ze odpuszczam zasuwy... Przyznaję sie ze jestem świeży, dla tego pytam doświadczonych użytkowników na forum technicznym . Czytam i czytam i widzę że popełniłem wielki błąd, a mianowicie chce podpiąć wyciąg kuchenny do reku a to okazuje sie wielkim problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 04.10.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Jak już bardzo masz obawy, to zostaw sobie część grawitacyjną i po prostu zakręcisz na grawitacyjnej anemostat (możesz dodatkowo czymś uszczelnić), wyciągu z kuchni nie daje się pod reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 05.10.2021 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 No więc czytam ,,, nie jest to jednoznaczne, w innym temacie użytkownik adam_mk pisze że można i nawet warto ale potrzeba stosować filtr tłuszczowy, nie wiem jak będzie z czystością kanału i samego reku z tym filtrem , teraz mam fabryczny filtr i silnik nie wygląda zachęcająco, jest stłuszczony, kolejna sprawa to moc takiego wyciągu, wydaje mi sie ze rekuperator o wydatku 300m3h nie da rady sprawnie wentylować kuchni prze ten filtr/filtry nawet gdyby zamontować "zasuwę" na drugim wywiewie by zwiększyć ilość powietrza zasysaną przez kanał kuchenny w momencie gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.10.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 No i masz racje, przepływ powietrza będzie za mały jak na okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 06.10.2021 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 A gdyby zostawić wentylator okapowy, podłączyć go do rekuperatora, na drugim wyciągu łazienkowym zamontować automatyczną zasuwę zamykającą kanał wywiewny przy włączeniu okapu, oczywiście okap zabezpieczyć filtrami przeciw tłuszczowymi,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 06.10.2021 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Ja bym raczej szedł w kierunku okapu niezależnego, a doprowadzenie powietrza do okapu zrobić z zewnątrz. Okap włączony zasuwa doprowadzająca powietrze się otwiera. Okap wyłączony, zamyka się. Powietrze doprowadzasz w okolice kuchenki (o ile się da) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 02.11.2021 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Rekuperator zakupiłem używkę, VASCO D400 EP II, okap zostanie zlikwidowany na rzecz pochłaniacza, a nad okapem zostanie zamontowany anemostat zasysający. Na ten moment dumam nad skrzynkami rozprężnymi, reku jest umiejscowiony w takim miejscu że za bardzo niczego gotowego nie znajduję, zastanawiam sie czy można by zrobić skrzynki w trójników 200 z odejściem 110pcv / pp i dalej redukować do 90, takie "kominy" weszły bi mi pasowanie w wnęki nad reku , ktoś z was spotkał się z takimi "skrzynkami"?Kolejne pytanie to o ten rekuperator, jako że jest używany chciałbym "wyczyścić " wymiennik po poprzednich właścicielach , jest tam polistyrenowy czy przy takim wymienniku jest dopuszczalne przepłukanie go wodą ? lub jakiś inny sposób ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 08.11.2021 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Nikt nic nie podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 08.11.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) okap zostanie zlikwidowany na rzecz pochłaniacza Osobiście (od razu mówię że to tylko moje zdanie i specjalistą nie jestem) nie rezygnowałbym z okapu, o ile przy zwykłym gotowaniu wentylacja daję radę na wyższym biegu, o tyle przy smażeniu czy jak się coś przypali okap ma o wiele większą wydajność niż wentylacja i szybciej pozbędzie się zapachów (dla przykładu ten co mam ma przepustowość maksymalną w okolicach 600m3/h, gdzie anemostat w kuchni to raptem 70-80m3/h i to już na wyższym biegu). Co do instalacji na trójnikach zamiast skrzynek, to słyszałem że jest bardziej problematyczna (zwłaszcza przy zróżnicowaniu mocy nawiewu), stąd częściej stosowana w instalacjach przemysłowych, ale działać też będzie, kwestia tylko jak będzie działać w momencie jak będą zmieniać się opory, np. w momencie zamykania/otwierania drzwi. Osobiście wolałbym zlecić wykonanie blaszanych skrzynek na zamówienie w kształcie pasującym w miejsce montażu. Edytowane 8 Listopada 2021 przez Endrju111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.11.2021 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 potwierdzam. nad kuchenkę normalny okap a nie ten z filtrem pochłaniającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.