Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie budowy !!

Recommended Posts

Tak, jest to możliwe.

W ubezpieczenie wchodzi;

pożar, wichury, upadki statków powietrznych itd.

Nie obejmuje kradzieży.

Przywiozlem na budowę panią ajent i oszacowaliśmy jaką budowa ma wartość i od tej kwoty wyznacza się wysokość składki rocznej.

Jeżeli dobrze pamiętam to chyba 0,24%.

Podczas ostatnich huraganów zrzuciło mi 30 dachówek i musiałem czekać aż łaskawie ktoś przyjedzie z PZU i oszacuje szkody, czekalem tydzień i przez ten tydzień nie mogłem dachu naprawiać, mogłem oczywiście zabezpieczyć np folią.

Dopiero jak napyskowałem to przyjechał pan

Kiedy dostanę odszkodowanie i ile pan mie wiedział

Tak czy siak po zamieszkaniu raczej zrezygnuje z ubezpieczenia.

Chciałem ubezpieczyć od kradzieży - efekt chyba się domyślacie.

Na etapie surowego częściowo otwartego co ma się spalić? Chyba, że ktoś bęzyną poleje. No może więźba, ale wejście na górę zamknięte, a prądu niet.

Może faktycznie od wiatru, ale te które u nas wieją nie powinny zrobić szkody.

Więc po co? :cry:

Dom w budowie od nw i od kradzieży ubezpiecza Hestia. Ja takie ubezpieczenie miałam (ok. 300zł/rok). Całe szczęście, bo po włamaniu dostałam zwrot za uszkodzone okno wraz ze wstawieniem nowego. Teraz mam ubezpieczony u nich dom. Po zgłoszeniu szkody już na drugi dzień przyjechał pan z Hestii, a w ciągu 2 tygodni dostałam kasę.

Nie znalazłem nikogo kto by mi ubezpieczył od kradzieży. W Hesti też byłem. Jeśli już ktoś chciał to miały być okna, drzwi i alarm, albo stróż. Mnie interesowało poddasze, bo mam założone okna. Na górę żadnych schodów. Jedno wejście zawalone belkami a na nich pustaki, na drugie klapa (solidna i sztaby).

Ale i tak nikt nie chciał ubezpieczyć - nawet za 300 zł :cry:

Witam,

mogę potwierdzić, że w Compensie ubezpieczają od karadzieży z włamaniem. I nie jest to informacja z ulotki reklamowwej, ale z szczegółowego regulaminu. Jednak budowa musi być zamknięta, bowiem warunkiem odszkodowania są widoczne znaki włamania na budowę. Jeżeli nie ma drzwi to chyba nie ma co liczyć na odszkodowanie.

ja ubezpieczalem dom w hestii ... to co bylo wymagane przy kredycie ( ogien, zaqlanie, upadek statku powietrznego :D i takie tam ) i dodatkowo od kradziezy z wlamaniem ( ale wtedy musi byc budowa zamknieta - czyli wszystkie okna i drzwi ) i nie wychodzi to tak drogo.

Jedyny blad zrobilem taki ze wzialem na to jedna wspolna polise ... jezeli teraz zdarzyloby sie jakies wlamanie to bank musi udzielic zgody na wyplate odszkodowania takze z tej czesci polisy ( a nie musial by ) - przedluza to sprawe ... no ale odpukac - nic sie takiego na razie nie zdarzylo :wink:

pozdrawiam

Ja ubezpieczałam budowę od kradzieży w Compensie. Warunek jest u nich jeden czyli wszystko co jest zainstalowane obejmuje ubezpieczenie a za to leży luzem nie odpowiadają.
cześć

jeśli to ubezpieczenie "dom w budowie" to nie jest tak jak piszesz wykupiłem to ubezpieczenie w 2003 roku zamontowałem okna dachowe na dole jednak nie było drzwi z zamkiem firma odmówiła wypłaty odszkodowania więc oprócz zamontowane powinno być zabezpieczone cześć uważnie cztajcie umowę kradzież z włamaniem to zupełnie coś innego niż kradzież.

Ja mam dom częściowo zamknięty tzn okna i bramy garazowe tak - ale drzwi zewn nadal tymczasowe (deski) na kłódki. To na początku eliminowało możliwośc ubezp. od kradzieży (wymagane drzwi z atestem)

Udało mi sie to ubezpieczyc od kradzieży w Generalli - było napisane pismo z opisem tego stanu i tow. ubezp. podpisało polisę z aneksem do owu, że się zgadzaja na drzwi tymczasowe. Ale musiałem postawić monitoring - co i tak chciałem zrobić. Mnie to ubezp. wyniosło >800 pln/rok (od "ognia, wody,.." i od kradzieży/dewastacji (w wartości odtworzeniowej)).

Z tym spaniem spokojnie (co ktoś zasugerował) - to i tak różnie bywa. Czy wydanie pieniędzy (na ubezp) miało sens okaże się gdy w razie szkody dostaniemy wypłate świadczenia - nie zawsze jest tak prosto jak się nam wydaje. Trzeba znać owu na pamięć i je rozumieć. Ja tak do końca spokojnie jednak nie śpię :)

pozdr Mariusz

Czy ubezpieczaliście budowę swojego domu do czasu zamieszkania w nim ? czy wogóle jest to możliwe i jeśli tak to w jakim zakresie ?

ja ubezpieczam w generali, stan surowy zamknięty. w poniedziałek wielka akcja: wstawianie okien, bramy garażowej, drzwi (z desek z kłódką), montowanie świateł na budynku i ubezpieczenie. ok. 600 zł/rok